Är det lagligt att ladda ner TV-program?

Teknik och lagar om upphovsrätt skydd är inte alltid på speaking terms, så det är svårt att säga om du lagligt kan ladda ner tv-program med någon form av slutgiltighet. Vissa rättsliga analytiker tyder på att konsumenter som laddar ner tv-program är klart i strid med gällande lagar om upphovsrätt. Andra likställa praxis med videofilmning eller digitalt inspelning sändningar för senare personlig visning. För närvarande är de vanligaste metoderna som används för att ladda ner tv-serier är mycket lika med fildelning system som redan ifrågasatts i domstolar runt om i världen.

Den teknik för att ladda ner TV-program definitivt existerar, och försäljningen av utrustning är inte förbjudet. Genom en digital färdskrivare som marknadsförs som TiVo, kan användare ladda ner tv-program på en inspelningsbar DVD-format som kallas digital videoinspelning (DVR). Inte bara tillåter TiVo ägare för att ladda ner TV-program, utan också möjliggör redigering av reklam och realtid paus. Användningen av DVR-skivor att ladda ner TV-program omfattas av samma skydd som med hjälp av en videobandspelare (VCR). Användaren samtycker till att inte distribuera det inspelade materialet kommersiellt och alla som tittar skall äga rum i ett privat hem.

Med intåget av strömmande video och bredbandstjänster Internet, dock lagligheten att ladda ner TV-program har blir mindre tydlig. Producera ett Primetime komedi eller drama kan vara en mycket dyr satsning för nätverk befattningshavare. Konstnärer som författare, måste regissörer och skådespelare få ersättning för sin kompetens. Tekniska kostnader måste också återvinnas.

Slutligen har vi frågan om upphovsrätten, som syftar till att fastställa äganderätten till visas som ett kreativt arbete. Även nätverk återvinna många av dessa kostnader genom försäljning av reklam, ibland vinstmarginalen är förvånansvärt tunn. När någon bestämmer sig för att ladda ner tv-program genom en fildelning webbplats, juridiska ägare av dessa visar förlora en del potentiella intäkter.

Det är detta problem en ansikten när de beslutar om lagligheten eller olagligt laddar ner TV-shower. Det är för närvarande tillåtet att använda en digital färdskrivare för att ladda ner tv-program för privat visning. I en upphovsrätt mening kan det vara olagligt att ladda ner TV-program från alla källor som inte godkänts av den rättsliga ägarna av dessa visar att distribuera innehållet. En kan väljer att ladda ner TV-program som erbjuds genom auktoriserade tjänster utfärdas av ägarna. De flesta av de stora broadcast-nätverk i USA har nu webbplatser som tillhandahåller abonnenter med nedladdningsbara filer av utvalda program.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.