Vilka är de olika typerna av Web Monitoring Software?

Det finns många olika typer av webbövervakning mjukvara avsedd för olika ändamål. Generellt kommer dock webbövervakning mjukvara i en av två smaker: aktiv webbövervakning programvara och passiva, övervakning programvara. Aktiv programvara begränsningar vad internet användare på en dator kan komma åt och se, används för att hålla barn från platser som bedöms som oacceptabel, eller anställda från att slösa tid på arbetet, eller ett antal andra användningsområden. Passiv programvara, å andra sidan, tillåter användare att göra vad de vill på internet, men det följer allt de gör i en logg, som senare kan hämtas av en förälder, chef eller annan berörd part för att övervaka hur människor att använda Internet.

Aktiv webbövervakning programvara är den överlägset vanligaste typen av webbövervakning programvara och omfattar produkter som Guardian ® Monitor Family Edition och Spytech ® SentryPC. Aktiv webbövervakning programvara används oftast med barn, att se till att de inte kan komma åt webbplatser som anses farligt eller osmakligt. Pornografiska webbplatser, till exempel, kan blockeras av denna typ av programvara, som kan online chattrum eller andra områden där barn kunde springa in på nätet brottslingar.

Mest aktiva webbövervakning programvara fungerar med hjälp av en central databas över webbplatser som är svartlistade, och sedan använder någon form av innehållsanalys för att kontrollera en webbplats innan den är besökt. Bättre program tillåter föräldrar eller arbetsgivare att lägga till webbplatser till en vitlista, låta dem igenom oavsett vad, till exempel i fall där en online-version av Lady Chatterleys älskare kan vara spärrad men som behövs för ett skolprojekt. Dessa program ofta också att vissa sökord som ska läggas till den svarta listan, för att stoppa webbplatser med begrepp en viss förälder finner motbjudande från att visas.

Passiv programvara webbövervakning är något mer obestämt, även om många program levereras med både en aktiv och passiv version. Avsikten med passiva, övervakning programvara är att registrera alla Internet-aktivitet, så att en förälder eller arbetsgivare kan senare gå över den för att se om något har förekommit att de är missnöjda med. För detta ändamål är det inte bara saker som besökta webbplatser spåras, utan också chattkonversationer, inkommande och utgående e-post, nedladdningar och även tangenttryckningar som det skrivs.

Enkel programvara håller all information i ett centralt log, som senare kan nås av den som installerat den. Modernare programvara inkluderar ofta en avlägsen tillträde versionen, som ger den som installerade det att faktiskt titta på vad personen gör på datorn i realtid. På detta sätt kan de i huvudsak tjuvlyssna på chattkonversationer och surfande, och kan ingripa om de tror något är på väg att hända som kan vara farliga eller oacceptabla. I en arbetsmiljö möjliggör denna arbetsgivare att övervaka sina anställda att se till att de arbetar med sina projekt när vid datorn, och inte splittra företaget tid.

Naturligtvis tar webbövervakning programvara upp ett antal etiska och även juridiska frågor, som har varit föremål för mycket debatt. När blockera tillgången till webbplatser, frågor om censur uppstår, och med tanke på att dessa program ofta blockera sajter med en stor straffrihet, ibland helt godartade webbplatser kan blockeras. Vid övervakning av webbtrafik och chattar, är integritetsfrågor framkallat, och frågan uppkommer huruvida en förälder eller en arbetsgivare har rätt att titta i den privata samtal, oavsett vad de motiveringar kan vara.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.