Vad det innebär att byta en laptop från Vista till XP?

Sedan dess release i 2006, har Microsoft ™ Vista ™ operativsystem (OS), efterträdare till XP fick hävdas ett ljummet mottagande. Oavsett om det beror på de helt rapporterade kritik av Vista eller enbart i popularitet XP har många slutanvändare gjort klart de föredrar att hålla fast vid XP, åtminstone för nu. Problemet är att flera nya bärbara datorer endast erbjuds med Vista. Så vad är involverade med övergång som laptop från Vista till XP?

Även om inte en uppgift för någon ny till datorer för de med lite erfarenhet, motivation och tålamod tar byta från Vista till XP enda gången. Det kan ta så lite som en kväll eller så länge som ett par kvällar om det är problem att felsöka. Det är en bra idé att ha en sekundär dator på sidan med Internet-anslutning om ytterligare filer eller svar krävs.

I korthet innebär processen att migrera från Vista till XP hitta rätt XP-drivrutiner för laptopen och slipstreaming dem till en XP-CD. Om drivrutinerna inte är slipstreamed och lastas manuellt kan det vara problem om de är installerade i en viss ordning. Detta kan ta mycket trial and error så det är i allmänhet lättare att låta XP göra det.

Den första uppgiften är att identifiera de interna hårdvaran i den bärbara datorn som hårdvara kommer att kräva XP drivrutiner. Om du redan äger den bärbara datorn och det körs Vista kan du använda alla system diagnostik för att rapportera hårdvaran och skriva ut listan. Om du inte äger den bärbara datorn ännu, slå upp sina tekniska specifikationer på nätet och skriva ut dem.

Det skulle vara smart i detta skede till Google din laptop modell "+ XP" för att se om någon redan har bytte från Vista till XP. De kan ha användbar information om specifika drivrutiner eller problem kan du undvika.

Nästa steg skulle vara att besöka tillverkarens webbplats för laptopen och navigera till drivrutiner för just den modellen. Leta efter XP-drivrutiner och ladda ner dem till en mapp val. Kontrollera din hårdvara listan för att se till att drivrutinerna är för just din laptop. Samma laptop modell kan komma med olika maskinvarukonfigurationer, såsom olika chipset eller grafik registeransvariga.

Innan på uppgiften att byta från Vista till XP är det viktigt att notera att det kan finnas 20-30 drivrutiner som krävs för en laptop. Du kan även köra över unika situationer, beroende på modell. I fråga om Dell Vostro 1400, till exempel, erkänner XP inte ICH8 chipset för SATA-hårddisk controller. Om denna XP drivrutinen inte läses in först, kan XP inte se hårddisken. Audio, nätverket registeransvarige, trådlösa kort, modem, pekplatta, Universal Serial Bus (USB)-port, Firewire-port och kortplats kommer också att ha sina egna förare, som kommer en kortläsare, webbkamera och annan hårdvara.

När drivrutinerna har samlats för att byta från Vista till XP, men du vill slipstream dem till en startbar CD. Detta bör göras tillsammans med XP-installationsfilerna från en original Microsoft XP-skivan. Ett enkelt sätt att göra detta är att använda ett gratis program som nLite . Du kan också lägga till någon snabbkorrigering eller patchar till slipstreaming processen så att installationen inte kräver någon uppgradering efteråt.

Nu när den nya XP-skivan har allt som behövs, bör installationen gå utan problem. Men ha i åtanke att det kan bli nödvändigt att felsöka veck. Spara XP-CD för framtida anläggningar som kan behövas på den bärbara datorn, och om det finns ovidkommande problem anteckna hur de fasta och inkludera noterar med CD.

Vid det här tillfället den bärbara datorns hårddisk kan formateras om för att ge plats för XP. Denna process tar bort alla data, inklusive Vista. En byta tillbaka till Vista efter torka enheten skulle kräva nedladdning alla drivrutiner igen, denna gång för Vista och installera om OS.

Det finns många människor byter från Vista till XP, så hjälp skulle vara lätt att hitta med rätt söksträngen. Det bästa är dock att forskning uppgiften i förväg så att du kan vara förberedd och segla genom migration lätt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.