Vad är skillnaden mellan minne och datalagring?

termer minne och datalagring är ofta oklart. Både minne och lagring av data är medel som en dator håller uppgifter som används för att utföra uppgifter. Som sådan är båda mäts i byte. Men minne och datalagring är två separata enheter, och villkoren bör inte bytas. Minnet är vanligtvis kallas Random Access Memory (RAM), men omfattar även read-only memory (ROM). Datalagring också kallas hårddiskutrymme.

Den största skillnaden mellan minne och lagring av data är deras funktion. Lagring används för att hålla alla datorns information. Data som lagras på hårddisken är permanent och inte går förlorad när datorn är avstängd. När en fil raderas, bara tillgång till den filen bort, inte själva informationen. Det är därför dator experter kan återställa information på en dator trots att sådan information har tagits bort. Att permanent ta bort en fil måste hårddisken formateras eller skrivas över. Det är även möjligt att även om en disk har formaterats, kan en expert fortfarande visa informationen. Det finns program tillgängliga som skriver nonsens data över disken information, göra information oläslig för någon.

Minne, å andra sidan, gör att datorn kan komma åt filer från hårddisken snabbt. När en dator som kör ett program som t. ex. en ordbehandlare, hämtar centralenheten (CPU) data från hårddisken och laddar det i RAM, vilket möjliggör för snabb åtkomst. Mängden RAM-minne en dator har begränsar hur många program kan köras samtidigt. Eftersom information som lagrats på RAM-minnet försvinner när datorn är avstängd, sparar en fil i en sådan ansökan skriver information på hårddisken så att den inte går förlorad.

ROM används för att lagra starta firmware, den information som datorn använder för att starta. Bagageutrymmet firmware berättar för datorn att kontrollera alla dess system och hårdvara och öppnar datorns operativsystem. ROM innehåller även information som gör att datorn och dess olika bilagor hårdvara fungerar. Till skillnad från RAM, information som lagras i ROM försvinner inte när datorn är avstängd.

Minne och lagring av data kan arbeta tillsammans, dock. När datorn inte har tillräckligt med RAM för att stödja sina processer, omvandlar den en del av hårddisken till virtuellt minne. Virtuellt minne fungerar på samma sätt RAM gör. Eftersom det är en del av hårddisken med hjälp av virtuellt minne slöar datorn ner. En väg runt detta är att lägga till minne för den krisdrabbade datorn. Det finns även produkter under namnet löstagbara lagringsenheter, varav några är minnen och cd-skivor (CD), som tillåter användare att lagra filer och flytta dem från dator till dator.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.