Vad är skillnaden mellan ett LAN och Internet?

Ett lokalt nätverk (LAN) är ett privat nätverk som länkar datorer på en och samma plats, till exempel vid en privat bostad eller kontorsbyggnad. Inrättande av ett LAN gör filer, program och enheter som skrivare och faxar att delas mellan användarna på LAN. Internet, däremot, är en global, offentlig, Wide Area Network (WAN) som kopplar miljontals mindre nätverk med över en miljard datorer anslutna vid varje given tidpunkt. Den mest grundläggande skillnaden mellan ett LAN och Internet är alltså att ett LAN är privat och lokal, medan Internet är offentliga och i världen.

Ett LAN kan underlätta delning av filer och resurser genom att länka samman datorer via en central enhet som kallas en router. Routern fungerar som en mellanhand, styra datatrafik på LAN. Datorer kan anslutas till en router via Ethernet-kabel eller en router kan kommunicera trådlöst med hjälp av radiovågor.

Internet länkar miljontals nätverk genom T1 telefonlinjer, fiberoptisk kabel och annan teknik. En gemensamhet mellan ett LAN och Internet är att de båda använder routrar för linjetrafik. Webbläsare direkt trafik över Internet och ett LAN-router dirigerar trafik på LAN.

Tillgång till internet är ett alternativ som kan ingå i ett LAN, om så önskas. En central modem är antingen ansluten eller integrerad i routern, vilket ger en gateway mellan LAN och Internet. En brandvägg är vanligen finns i porten att fungera som en en-vägs ventil, hålla oönskade allmän trafik från att komma åt nätverket. Brandväggen tillåter bara data flöda genom att uttryckligen har begärts från datorer på LAN.

Paradoxalt nog finns det situationer där ett LAN är setup med det enda syftet att tillhandahålla tillgång till Internet. Det är praktiskt för hushåll som har två eller flera datorer men bara vill dela en Internet-konto och inget mer. Det är lätt att se hur använder ett LAN för detta ändamål kan leda till det felaktiga antagandet att ett LAN och Internet är samma sak.

Kommuner som erbjuder gratis, trådlös tillgång till Internet göra det genom en LAN, tekniskt känd som en kommunal Area Network (MAN). En Campus Area Network (CAN) är ett LAN som har utvidgats till att omfatta campus skäl, vanligen tillhandahåller lokala resurser tillsammans med tillgång till Internet. Dessa större nätverk är varianter på LAN, men fortfarande lokaliserad.

Exponera ett LAN till Internet skapar säkerhetsrisker. Hackare kan finna en väg runt brandväggar och användarna på LAN kan ovetande hämta filer som innehåller virus, trojaner, spybots, keyloggers eller andra skadliga program. När en dator på ett LAN blir smittad, kan däremot infektionen resa snabbt hela LAN. Tillgång till Internet också kan tjäna som en distraktion för anställda som inte kräver det.

Eftersom ett LAN så ofta används som en gateway till Internet är det lätt att tänka på ett LAN och Internet som synonyma. En LAN kräver inte tillgång till Internet, dock, och dess enda syfte kan vara att överföra filer enkelt mellan datorer som finns inom nära, relativa närheten till en annan, eller att dela skrivare, faxar eller annan hårdvara.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.