Vad är skillnaden mellan en seriell och parallell port?

Både seriella portar och parallella portar är exempel på datateknik som en gång var framkant, men nu har ersatts av nyare metoder för att överföra data från hårddiskar till tillhörande enheter. Men det finns många personliga datorer och andra enheter som används i dag som utnyttjar en serieport, en parallellport, eller båda. Skillnaden mellan den seriella eller parallella porten är inte alltid uppfattas på grund av liknande konstruktion av båda hamnarna. Här är lite bakgrund om varje typ av hamn och vad de var avsedda att åstadkomma.

Av de två är parallellport den äldre hamnkonstruktion. Den första användningen av en parallellport var i början av 1970-talet och få skrivare att vara anslutna direkt till en stordator och beställer skriva utförs genom att ange en del av kod genom kommandot stationen. Parallellporten möjliggjorde en ett sätt att överföring av uppgifter från källan till skrivaren.

När persondatorn kom i allmänt bruk, förblev parallellporten ett populärt alternativ för att fästa en skrivare till hårddisk i systemet. I vissa kretsar, blev hamnen vanligen kallad skrivarport, eftersom denna uppgift var den vanligaste tillämpningen av enheten. Vissa tillverkare skulle gå så långt som att anpassa utformningen av parallellporten så att endast vissa typer av skrivare kan användas med vissa märken av persondatorer. Men i mitten av 1990-talet, det parallella portar på de flesta persondatorer hade standardiserats för att rymma nästan alla fabrikat och modell av skrivare.

Dessutom blev det parallella skrivaren något mer funktionellt, i att formgivningen används för att tillhandahålla en kommunikation mellan hårddisken och ett antal underordnade enheter. Tidig externa modem och lagringsenheter är ett par exempel på den bredare användningen av parallella portar. Men sedan början av det 21-talet har parallellporten stor del ersatts av USB-porten, även om vissa kompletterande enheter fortfarande kunna ansluta båda väg.

En viktig skillnad mellan en serie-och parallellport är att den seriella porten gör att uppgifterna skall överföras från en fjärrenhet eller överföras ut från hårddisken till en annan enhet. Denna tvåvägskommunikation process gör det möjligt att ansluta arbetsstationer till större terminaler samt ett brett utbud av kringutrustning.

Under större delen av historien om persondatorer, både den seriella eller parallella porten var de vanligaste sättet att överföra data och kommunikation. Dock med både serie-och parallellport ersättas med användning av USB-portar, färre nya anordningar för att inkludera antingen en seriell eller parallell port. Äldre datorer som har en serie-och parallellport kräver ofta en adapterkabel för att utnyttja den senaste generationen av kringutrustning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.