Vad är skillnaden mellan en 32-bitars och 64-bitars operativsystem?

Dagens datorer finns i två sorter: de som driver ett 32-bitars operativsystem och de som driver ett 64-bitars operativsystem. Skillnaden är mängden av information i datorns processor kan hantera på någon exakt tidpunkt. Även om en dator som är konstruerad för en 64-bitars operativsystem har vida större potential datorkraft, det kräver grundläggande förändringar av det sätt på vilket programmet är tänkt.

Ordet "bit" refererar till hur datorer hanterar information i binär, där alla data anges som en sträng av siffror som kan vara antingen en 0 eller ett 1. Alla dessa siffror är känd som en bit, vilket innebär en 32-bitars processor kan hantera 32 siffror på en gång. Blanda inte ihop detta med minne, som mäter den totala mängden information som en dator kan minnas utan att behöva använda en lagringsenhet, t. ex. en disk. Medan siffran för minnet kommer att bli mycket större, kan en dator process inte all denna information på en gång.

programvara för en dator med en 32-bitars processor, inklusive operativsystem såsom Windows, har vara särskilt skriven för att matcha den processorn. Detsamma gäller för 64-bitars processorer. Microsoft producerade 32-bitars och 64-bitarsversioner av Windows XP och Vista, och kommer att göra samma sak för Windows 7.

Det finns också några viktiga matematiska gränser för två olika typer av processorer. Ett 32-bitars processor kan endast arbeta med ett maximalt 4 GB minne, och det är oftast begränsad till 2 GB för ett program. En 64-bitars processor kan teoretiskt arbete med 17 miljoner GB minne. En 64-bitars processor kan också utföra vissa uppgifter dubbelt så snabbt.

Minnet begränsningar en 32-bitars processor började bli klar med Vista, som använder en stor mängd minne och kan göra det svårt att köra flera program samtidigt utan att använda upp med en fullständig 4 GB minne . Samtidigt verkade det snart omöjligt att någon program skulle behöva mer än 2 GB minne, men några moderna videospel ha slagit den gränsen. Av dessa skäl kommer 64-bitars processorer börjar sannolikt att bli mycket större utsträckning, vilket kommer att öka antalet konsumenter intresserade av att köpa en 64-bitars operativsystem.

64-bitarsversioner av Windows kan köra några programvara avsedd för 32-bitarsversionen genom en särskild kompatibilitetsläge, men resultaten kan vara mycket varierande. Använda ett 64-bitars operativsystem kan också orsaka problem med drivrutiner. Dessa är små program som samordnar varje maskinvaruenhet med ett operativsystem som Windows.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.