Vad är skillnaden mellan allmänna och privata IP-adresser?

En unik Internet Protocol (IP) adress, känd som en allmän IP-adress, tilldelas varje dator som ansluts till Internet. Den IP-adressering ordningen gör det möjligt för datorer att "hitta varandra" online och utbyta information. Inom ett privat nätverk, datorer använder adresser utesluts enligt överenskommelse från användning på Internet. Skillnaden mellan ett privat IP-adress och en allmän IP-adress är alltså att privata IP-adresser är reserverade för privata nätverk, och offentliga IP-adresser är reserverade för Internet.

Internet Assigned Numbers Authority (IANA), en gång självständig organisation, arbetar nu inom den sfär av Internet Corporation for Assigned och Numbers (ICANN). IANA är ansvarig för tillsynen globala tilldelning av IP-nummer, bland andra tillhörande protokoll. Inom intervallet av allmänt tillgängliga IP-adresser är specifika, uteslutna områden inne för privat nätverk bruk. Dessa privata IP-adresser är som följer:

  • 10. 0. 0. 0 . . . 10. 255. 255. 255
  • 172. 16. 0. 0 . . . 172,31. 255,255
  • 192. 168. 0. 0 . . . 192. 168. 255. 255

Datorer inom ett privat nätverk är varje tilldelad en unik adress för att utbyta filer och dela resurser med varandra. Nätet router som dirigerar informationen kommer skicka data fram och tillbaka mellan datorer med hjälp av respektive adresser. Men hur datorer i ett privat nätverk ansluter till Internet?

Om man antar att nätet har Internet-anslutning, datorn är ansluten till Digital Subscriber Line (DSL) modemet har tilldelats en allmän IP-adress av Internet Service Provider (ISP). Detta enda allmän IP-adress används för att identifiera nätverket på Internet. Nu nätverkets router fungerar som en portvakt mellan det privata nätet och det publika Internet. Med hjälp av en inbyggd Network Address Translator (NAT), passerar routern begär till Internet med den tilldelade offentliga IP-adress. Återkommande uppgifter dirigeras tillbaka till allmän IP-adress, med routern att avgöra vilken privata IP-adress den efterfrågade informationen. I huvudsak är den privata IP-adressen seriekopplas till den offentliga IP-adress genom processer i routern.

En allmän IP-adress kan vara statiskt eller dynamiskt. En statisk allmän IP-adress ändras inte och används främst för att hysa webbsidor eller tjänster på Internet. Vissa spelare föredrar också statisk IP-adresser för interaktiva spel. En dynamisk allmän IP-adress väljs ur en pool av tillgängliga adresser och ändras varje gång en ansluter till Internet. De flesta människor har en dynamisk allmän IP-adress, eftersom det är det vanliga typer av publika IP-adress när du köper Internet-anslutning.

Olika gratis program finns på nätet som visar din dators tilldelade offentliga IP-adressen för dig. För att se privata IP-adresser kan du öppna routerns konfiguration dialogrutor, eller om du använder Windows XP, ipconfig på kommandoraden. Kommandotolken är tillgängliga via Start -> Alla program -> Tillbehör -> Kommandotolken . För att lämna kommandotolken skriver .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.