Vad är skillnaden mellan Ubuntu, Kubuntu, Shubuntu och Edubuntu?

Ubuntu är ett grundläggande operativsystem för datorer som erbjuds som fri programvara. Namnet på systemet kommer från Zulu ordet ubuntu, som betyder "mänsklighet". Producerad av Canonical Ltd är Ubuntu en av de mer användarvänliga och populära typer av Linux-distributioner. Flera små variationer på Ubuntu är för närvarande erbjuds på marknaden idag. Bland dem finns Kubuntu, Shubuntu och Edubuntu. Samtidigt som de delar många egenskaper, finns det några skillnader mellan varje produkt.

Kubuntu är ett delprojekt av Ubuntu som är riktad till en viss sektor av konsumentmarknaden. Liksom Ubuntu Kubuntu ett operativsystem för datorer. Är dock konfiguration avsedd för användning i förskola och grundskola miljöer. Kubuntu är också bra för barn i hemmiljö. Systemen är avsiktligt gjord för att vara kul och därmed stödja skapandet av entusiasm för inlärningsprocessen. Nya versioner släpps regelbundet, hjälper till att hålla delprojektet fräsch och intressant för allmänheten.

Shubuntu är en vanlig felstavning av ett annat delprojekt av Ubuntu, mer känd som Xubuntu. Shubuntu, eller rättare, Xubuntu, är också en Linux-distribution. Till skillnad från Ubuntu, vilket gör används av en GNOME-skrivbordsmiljö, går Xubuntu med en Xfce desktop konfiguration. Xfce använder sig av mindre system resurser för att fungera, och är ofta ett bättre alternativ för äldre datorer med mindre hårddisk tillgänglig. Liksom Kubuntu, Xubuntu är avsett för användning med barn.

Edubuntu är en också delprojekt av Ubuntu. Liksom Shubuntu och Kubuntu, Edubuntu är avsedd att användas i skolor och klassrum. Dock är målsättningen att en äldre åldersgrupp av barn än de två andra delprojekten. Edubuntu innehåller ett antal verktyg som kan ge pedagoger för att fungera som administratör för att starta utbildningsmoduler som i en datorsal miljö. Lärare behöver inte ha stor datorkunskap för att kunna använda detta operativsystem, även om åtminstone en del tekniskt kunnande är till hjälp. Edubuntu kräver också mindre i vägen för resurser att fungera, vilket ofta till hjälp i klassrummet där äldre dator utrustning används.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.