Vad är skillnaden mellan DVD-RAM och DVD-ROM?

Digital Versatile Disc Random Access Memory (DVD RAM) och Digital Versatile Disc read-only memory (DVD ROM) är två typer av teknik för datalagring som innebär kodning av data via laser på en skiva. Beroende på program, kanske en mer lämplig än den andra. I allmänhet är DVD RAM används för att lagra data, medan DVD ROM används för filmer och kompletteras presentationer musik. Båda är lätt tillgängliga, även om en DVD RAM är dyrare än en DVD ROM.

En DVD ROM är utformad för att läsa bara. Detta innebär att när uppgifterna har kodats är skivan i ett fast tillstånd och kan inte ändras. Detta gör det mycket lämplig för lagring av uppgifter som inte skulle behöva skrivas över eller ändras, vilket är fallet med en film. Dessutom är en DVD skiva som kan läsas i nästan alla typer av maskiner, från en dator till en vanlig DVD-spelare. Detta innebär att skivan är mer allmänt tillgänglig för användarna.

Uppgifterna om en DVD RAM kan skrivas om flera gånger under den perioden av sitt liv, och därför att skivorna är gynnade för datalagring. Typiskt, en DVD RAM inrymt i en skyddande kassett, på grund av den högre kostnaden för skivan. Vissa system har svårt att läsa DVD-RAM, men stödet för dem är nästan allmänt på datorsystem efter 2000.

En DVD-RAM använder en typ av teknik som kallas fas ändra på den fysiska skivan för att lagra data. Skivan har ett speciellt material tillverkat av en blandning av metaller som är mycket mottagliga för värme. När lasern i kontakt med den, en temperatur orsaka legering som skall kristallint, medan en högre temperatur kommer att vända den amorfa. Det är således möjligt att spela in binära data på skivan för uppspelning, och att radera data och skriver över det senare.

Om omhändertagna på rätt sätt är en DVD RAM beräknas kunna pågå i upp till 30 år, och genom minst 1. 000 Omskrivning. Skrivhastigheten för en DVD RAM är ganska hög, och mycket exakt tack vare hög kvalitet skiva hantering av defekter. DVD-RAM används ofta i videokameror och digitalkameror för att hysa en stor mängd data som kan överföras till ett annat medium innan skivan är över.

Om en datoranvändare vill ha en mycket flexibel backup-system som finns som kan skrivas om många gånger, är en DVD-RAM ett utmärkt val. Om lagring av data som kan förbli statisk, en DVD ROM är ett billigare och mer lämpligt alternativ. När det gäller kommersiellt producerade DVD-skivor är DVD skivor användas så att användarna kan inte manipulera data.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.