Vad är skillnaden mellan Bitmap, JPEG-och GIF-filer?

Oavsett om du letar efter bilder att lägga på ditt företags webbplats eller ta bilder för din familj klippbok, är nyckeln till en framgångsrik digital design erfarenhet för att förstå skillnaden mellan bitmapp, JPEG-och GIF-filer. Varje filtillägg används för att märka en digital bild har sin egen unika uppsättning av fördelar och nackdelar.

Alla bilder som kommer från en skanner eller digitalkamera är bitmap-filer. En bitmap fil är en som består av pixlar i ett rutnät. Det är en upplösning beroende bild, så det är mycket svårt att öka storleken på en bitmap bild utan en märkbar minskning i kvalitet. När du försöker göra en bitmappsbild större genom ett bildredigeringsprogram som Microsoft Paint eller Adobe Photoshop, datorn använder en process som kallas interpolation att "gissa" vad de extra pixlarna måste se ut. Detta märks ofta inte på din datorskärm, utan att skriva ut storleksändrade grafiska nästan alltid resulterar i en suddig och förvrängd bild.

Joint Photographic Experts Group (JPEG) eller JPG-filer är en typ av komprimerad bitmap-fil. Detta förstörande komprimering teknik minskar storleken på en bild genom att kasta detaljer som är typiskt för obetydliga för det mänskliga ögat att upptäcka. Eftersom JPEG-format stöder 16 miljoner färger, men det ett mycket bra jobb med att analysera vilka uppgifter som är viktigast för en viss bild. JPEG-formatet lämpar sig väl för digital fotografering, men som inte fungerar bra för att spara teckningar eller clip art-bilder som har liten tillgängliga uppgifter för att komprimera.

En Graphics Interchange Format (GIF-fil) är en annan typ av komprimerad bitmap-fil. Till skillnad från JPEG-bilder, GIF-filer sparas med en förlustfri komprimering teknik. Detta format fungerar bra för teckningar, svartvita grafik eller enkla textbaserade bilder. GIF-filer även tillåta insyn och animering, vilket gör dem ganska populär bland webbdesigners som vill skapa unika effekter för sina webbplatser. GIF-formatet är inte lämpad för foton, men eftersom GIF bara stöder 256 färger.

Att välja om du vill använda en JPEG-eller GIF-format för din bitmap digitala bilder behöver inte vara svårt. Om du skriver ut ett fotografi, är JPEG det smarta valet eftersom du bevara pulsen i färgerna med en minimal förlust av kvalitet. För enkla webb-grafik och de flesta andra typer av digitala bilder, men GIF-filer är ett bättre alternativ.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.