Vad är VOD?

Video on demand (VOD) är ett sätt att visa upp strömmande video. Strömmande video ses som de levereras, i likhet med radio och TV. Med VOD, är videon kommer från en huvudserver eller nätverk och visas på en TV eller datorskärm.

VOD ger användaren möjlighet att beställa digitalt sänds filmer, samt att visa utbildning videor från komforten av hemmet. Dessutom kan VOD användas med videokonferenser, för videokonferenser består vanligen av ett närmare presentationer featuring videoklipp. VOD kan också användas för att skicka och visa videoklipp på mobiltelefoner och andra trådlösa prylar.

Med VOD, kan ett enkelt strömma innehåll genom att titta på videon som det laddas ned. Samtidigt kan användaren välja att vänta för att se videon förrän den är helt ner. Precis som en videobandspelare eller DVD-spelare, erbjuder VoD ett antal alternativ efter videon har laddats ned. Till exempel kan användaren välja att pausa, spela upp, spola framåt eller bakåt i videon. Användaren kan också hoppa till olika scener.

För att påskynda streaming kapacitet VOD, en större bandbredd kan krävas. Därför är det bäst att ha ett kabelmodem eller Digital Subscriber Line (DSL) vid användning av VOD-tjänster. Dessa anslutningar möjliggör en snabbare och mer tillförlitlig anslutning, vilket resulterar i en effektivare svar från VOD-servern.

VOD dök först runt 1990, när den gjorde sin debut i Hongkong. Det var senare upphörde dock år 2000, på grund av omognad av tekniken och det höga priset som transporterades. Idag är VoD i allmänhet erbjuds i USA från kabel leverantörer som utnyttjar stora nedströms bandbredd. Filmer och favorit tv-program kan nås på efterfrågan genom VOD teknik. I själva verket är det VOD genom att kabel-tv kunder kan pausa, snabbspolning framåt och bakåt visar kabel-TV.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.