Vad är UWB?

UWB (Ultra Wideband) är en radiofrekvens plattform som personliga nätverk kan använda för att trådlöst kommunicera över korta avstånd med hög hastighet. UWB är idealisk för direktuppspelning av multimedia i trådlösa hemifrån eller från kontoret.

Odling interoperabilitet mellan enheter som digitala videokameror, handdatorer, mobiltelefoner, bärbara MP3-och DVD-spelare, HDTV-apparater och datorer gör trådbunden teknik mindre och mindre bekväma eller praktiska. Trådlös teknik som Bluetooth ® gratis hem enheter från ledningar, men långsam dataöverföring. Helst ska en konsument kunna trådlöst skicka data från en enhet till en annan med en hastighet lika med eller bättre än en snabb Internet-anslutning. UWB, utöka befintliga WiFi och WiMax-teknik, kan leverera varorna.

Medan andra trådlösa tekniker använder radiovågor sinuskurva som ger "ständiga" sändning vid en specifik frekvens, är UWB unik. Ett UWB-sändare skickar ut pulser eller brista av RF (radiofrekvens) som förra ungefär 30 pikosekunder (30/1000000000000 av en sekund) till ett fåtal nanosekunder (miljarddels sekund) vardera. Dessa RF brister stråla utåt i ett brett band, överföring i många frekvenser samtidigt. De pulser som avges i en rytm som är unika för varje sändare. Mottagaren måste känna till sändarens rytm signatur eller puls sekvens för att "veta hur lyssna" för de uppgifter som överförs.

Som ett resultat av deras extremt låg effekt, korta skurar och egna signaturer puls kan flera UWB-nät överlappar varandra utan RF-störningar eller avlyssning. UWB är så säker att det är en gynnad teknik av militären, som har hjälp av UWB sedan den först utvecklades för dold användning i 1960 under det kalla kriget.

Sedan UWB använder mycket lite ström, UWB nätverk är praktiskt taget omöjlig att upptäcka och energieffektiva. UWB fungerar bäst över korta avstånd av cirka 30 fot (10 meter). Nuvarande smaker kan leverera datahastigheter på 480 megabit per sekund (Mbps) vid avstånd från sex till tio fot (2-3 meter). Med avståndet, hastigheten sjunker, men på 30 meter sändningar når fortfarande eller överstiga 100 Mbps-hastigheten på en standard grupp DSL-anslutning. Framtida skalning av UWB väntas driva hastigheter till 2 Gbps (gigabit per sekund) eller mer.

Bortsett från nätverk, får UWB också användas för andra branscher, bland annat radar och elektroniska positionering eller GPS-typ teknik. Med UWB's ultra-låg strömförbrukning, vore det också idealisk för mobil användning. High-gain antenner skulle enligt uppgift utöka avståndet hindret för drygt en halv mil, eller ungefär en kilometer. En mobiltelefon som är verksamma på UWB skulle enligt uppgift pågå i veckor innan kräver uppladdning, snarare än dagar. Även UWB-sändare måste vara ganska allmänt förekommande, orsakar de inte radiostörningar.

I USA kan UWB fungera lagligt i en frekvensområdet 3,1 GHz och 10,6 GHz till begränsad överföra befogenheter. Från och med våren 2006 finns konkurrerande standarder för UWB i USA två huvudsakliga läger representeras av WiMedia Alliance och UWB Forum. En enda standard är viktigt att konsumenter och tillverkare lika, men experterna är ännu inte säker på vilken standard som kommer att segra.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.