Vad är SCSI?

SCSI är en typ av gränssnitt som används för dator komponenter som hårddiskar, optiska enheter, bildläsare och bandenheter. Det är en konkurrerande teknik till vanlig IDE (Integrated Drive Electronics). Medan billigare IDE-tekniken är inbyggd i moderkort, är SCSI en teknik som måste läggas genom att köpa en SCSI-styrenhet. SCSI-kortet passar in i ett internt PCI-plats. SCSI-enheter sedan är anslutna till detta kort.

SCSI är ett snabbare, mer robust teknik än IDE, och har traditionellt använts i servrar. Förutom hastighet, en annan stor fördel över IDE är att SCSI-kortet kan ansluta 15 eller flera enheter i en kedja. Regulatorn tilldelar varje enhet sin egen SCSI-ID, vilket möjliggör stor flexibilitet mot expanderande något system.

SCSI-enheter, framför allt hårddiskar, är utformade för att användas 24 /7 i att tillgodose behovet av servermarknaden. Av denna anledning är SCSI-enheter vanligtvis till striktare normer och genomföra längre garantier än IDE-enheter med jämförbar kapacitet. Men la hastighet och kvalitet har sitt pris. SCSI-komponenter är betydligt dyrare än IDE kusiner.

Som SCSI-tekniken har utvecklats, har olika varianter utvecklats med varierande riktmärke hastigheter. De olika versionerna använda olika stiftskontakter. Därför är det viktigt att matcha rätt SCSI-styrenheten till önskad SCSI komponenter. Till exempel, om en enhet är SCSI Ultra 320, en SCSI-Jag styrenhet fungerar inte med det. Den registeransvarige måste stödja Ultra 320 vara kompatibla. Nedan följer en lista med SCSI-versioner med dataöverföringshastigheter i megabyte per sekund (MB /sek):

SCSI-2, Fast SCSI (8-bit Smal ) till 10 MB /sek
Ultra SCSI (8-bit Smal) 20 MB /sek
Ultra Wide SCSI (16-bitars) 40 MB /sek
Ultra2 SCSI (16-bitars Wide) 80 MB /sek
Ultra 160 SCSI (16-bitars) 160 MB /sek
Ultra 320 SCSI (16-bitars) 320 MB /sek

För en server kan SCSI vara ett utmärkt val för en RAID (Redundant Array för oberoende diskar), som ytterligare enheter kan läggas till vid behov. Om plånboken inte har råd med en SCSI RAID eller om, som i fallet med en slutanvändaren, är den teknik som overkill, en SATA RAID är ett bra alternativ till ett överkomligt pris. Från och med hösten 2005, avancerade SATA-eller Serial ATA-enheter med dataöverföringshastigheter på 150 MB /sek kan jämföras med en Ultra 160 SCSI RAID.

SCSI-kort och enheter är tillgängliga när datorn komponenter säljs.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.