Vad är NAT?

För närvarande finns det tros vara runt 100 miljoner värdar och 350 miljoner användare aktivt använder Internet. Detta nummer är en fördubbling varje år. Internet Protocol (IP) adress behövs för datorer att kommunicera med andra datorer eller webbservrar. IP fungerar genom att ta reda exakt var din dator är och skickar information till dig.

Det faktiska antalet IP-adresser finns cirka 3,3 miljarder euro. Med den enorma tillväxten i Internet, finns det helt enkelt inte tillräckligt med adresser tillgängliga. Det är där Network Address Translation (NAT) kommer in. Det möjliggör en enkel anordning för att fungera som en mellanhand mellan Internet och ett lokalt nätverk. Detta innebär i praktiken att en enda IP-adress kan användas för en hel grupp av datorer.

NAT har utvecklats av Cisco. Det används av en apparat, t. ex. en dator eller brandvägg, som ligger mellan ett internt nätverk och världen utanför av nätverk. NAT fungerar på många olika sätt. Det finns en statisk NAT, som leder en oregistrerad IP-adress till en registrerad IP-adress. Detta är mycket användbart när en dator behöver åtkomst till en annan dator utanför nätverket.

Det finns även Dynamic NAT, som leder oregistrerade IP-adresser som registrerade de från ett kollektiv av registrerade IP-adresser. NAT kan också använda överbelastning , där flera oregistrerade IP-adresser är riktade till en enda adress med hjälp av olika hamnar. Varje dator på det lokala nätverket använder samma adress men får ett annat portnummer. I grund och botten är hamnen en förlängning av IP-adress.

De flesta företag som har datorer anslutna till Internet använda NAT. Ett universitet, till exempel, kan ha hundratals datorer installerade för både personal och studenter. Med intåget av Internet café och online anläggningar spel, det finns ett större behov än någonsin för NAT. Tänk på NAT som den första anhalten när en annan dator försöker få åtkomst till din via Internet. Denna dator kommer att "be" NAT sättas fram till dig istället att kontakta dig direkt.

Just nu finns det ett system under utveckling som är omkonstruktion IP-adresser. Called Ipv6 är det inte tillgängligt för flera år eftersom hela strukturen av Internet kommer att behöva ändras. För närvarande är alltså NAT den bästa och säkraste metoden vi måste gör att datorer kan prata med varandra.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.