Vad är Linux?

Linux är ett Unix-liknande, öppen källkod, operativsystem för datorer.

Ett operativsystem är en infrastruktur av språkkod som gränssnitt mot hårdvaran i datorn. Den känner igen din hårdvara och gör den tillgänglig för dina program så att programmet fungerar väl på din dator. Programvaran är skriven då, med protokollen för ett specifikt operativsystem i åtanke. Ett operativsystem i sin tur i allmänhet endast erkänner programvara som skrivs till gränssnittet med det.

Trots att Unix är den stora pappa av operativsystem, det mest kända exemplet på ett operativsystem för de flesta användare idag är Microsoft Windows. Men det finns viktiga skillnader mellan Microsoft Windows och Linux operativsystem.

För ett är Linux ett open-source operativsystem. Det innebär att källkoden för Linux är offentligt tillgängliga för inspektion och även förbättring. Fördelarna med öppen källkod produkter allt från fördelarna med kreativ input från programmerare världen över, till säkerhet. Med källkoden tillgänglig i det offentliga rummet, kan öppna källkod produkter med kraft testas av programmerare världen över. Detta är mycket svårare med ett slutet system som Microsoft Windows, eftersom källkoden inte är allmänt tillgänglig.

En annan stor skillnad mellan Linux och Microsoft Windows är att Linux bygger på operativsystemet Unix, medan Windows en egen eller fristående operativsystem.

Många människor som överväger att byta till Linux undra om deras nuvarande Windows-programvara kan köras på Linux. Det korta svaret är nej. Operativsystemet Linux var inte utformade för, eller för att köra Windows-programvara. Med detta sagt, gränssnitt som vin som är gratis och kommer med de flesta distributioner av Linux, eller att betala alternativ som Win4Lin och VMW tillhandahålla olika typer av lösningar för att köra Windows-program på Linux-maskiner med varierande resultat. Det är dock hoppet om Linux-entusiaster att folk kommer byta till Linux-alternativ programvara, eftersom fler program är skrivna för Linux-miljö.

Det är okänt hur många Linux-användare finns på grund registrering inte krävs, men antalet beräknas vara i miljontals.

Linus Torvalds började bygga Linux 1991 då han var en doktorand vid Helsingfors universitet i Finland. Han fortsätter att utveckla Linux med hjälp av frivilliga programmerare och hackare. Linux licensiering tillåter användaren att fritt kopiera och distribuera programvara där källkoden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.