Vad är IPv6?

IPv6 står för Internet Protocol version 6 . Det är den andra versionen av Internet-protokollet som ska användas generellt i hela den virtuella världen. Den första versionen var IPv4. IPv5 var ett protokoll av annat slag, avsedda att stödja video och ljud i stället för alla ändamål adressering. IPv6 är även känd som IPng, vilket står för IP Next Generation .

En av de viktigaste uppgraderingar i IPv6 är att antalet tillgängliga adresser för nätverksanslutna enheter. Till exempel kan varje mobiltelefon eller annan typ av elektronisk anordning ha en egen IPv6-adress. IPv6 gör 3. 4x10 ^ 38 adresser. Detta beror främst på antalet bitar i varje protokoll. IPv4-adresser har 32 bitar i dem och tillåter maximalt fyra miljarder adresser. IPv6-adresser har 128 bitar.

Det är IPv4 fortfarande protokollet valet för de flesta av Internet. Övergången kommer att vara en stadig en, och IPv6 är framtiden för Internet-adressering, främst på grund av branschexperter tror att de är nära att ta slut tillgängliga adresser helt och hållet.

Ett annat exempel på en IPv6 uppgraderingen är multicasting, vilket är standard i IPv6 men bara frivilliga i IPv4. Multicasting levererar en dataström till flera destinationer på samma gång, utan dubbla om inte krävt. Dessa funktioner stöds inte av IPv4. De andra två typerna av att ta itu med som är praxis för IPv6 är unicast och anycast. Det förra är en överföring från bara en värd att bara en annan värd, den senare är från en värd till den närmaste av många värdar.

IPv6 har även två andra betydande fördelar jämfört med IPv4. IPv6 erbjuder en högre grad av inbyggd säkerhet, och det varit särskilt har utformats med mobila enheter i åtanke. Säkerheten kommer i form av IPsec, som möjliggör autentisering, kryptering och komprimering. Rörligheten kommer i form av Mobile IP, vilket möjliggör roaming mellan olika nät utan att förlora en etablerad IP-adress. Båda dessa funktioner är krav för IPv6 och så är avsedda att byggas in i varje IPv6-stack, adress och nätverk.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.