Vad är ICQ?

ICQ är ett messenger-klient, inte olikt AIM, MSN Messenger eller Google Talk. ICQ är faktiskt inte en förkortning, är namnet istället en lek med orden, "Jag söker dig," med hänvisning till det sätt på vilket ICQ kan användas för att hitta gamla och nya vänner, och kommunicera med dem.

Snabbmeddelanden har funnits i en eller annan form sedan 1970-talet. I denna tid folk skulle koppla in till en central dator, som kör ett operativsystem som UNIX, att arbeta, skicka meddelanden, eller umgås. Snabbmeddelandetjänster på dessa gamla system ibland kunde kommunicera direkt mellan två personer, och ibland skulle använda en central server. Med tiden denna form av chatt ökade mindre populära, även om vissa former-t. ex. Internet Relay Chat (IRC)-var mycket populär fram till den moderna meddelandetjänster, och har fortfarande en betydande följande.

America Onlines föregångare Quantum Link, antog sin egen form av snabbmeddelanden mellan användare. Och senare, när America Online föddes, var America Online Instant Messaging en del av tjänsten. Denna tidiga mål var inte i egentlig-talande, en grafisk klient, men den innehöll många av de funktioner som idag är känd.

År 1996 kallas ett israeliskt företag Mirabilis släppt sin instant messaging-produkt: ICQ. Mirabilis finansierades huvudsakligen av en av grundarens fäder, liksom andra mindre investerare. Företaget åberopade väldigt lite på traditionell marknadsföring, i stället beroende på viral effekt som kunder berättade sina vänner om det, och deras vänner i sin tur berättade för sina vänner.

ICQ var en innovatör inom området för snabbmeddelanden. Det var den första messenger-klient man använda ett grafiskt användargränssnitt (GUI), och var lätt att installera och använda för vem som helst. Det fanns en tid då ICQ var den klart dominerande messenger-klient finns och för många företag under dot-com år var det föredras för att kommunikationen mellan dem och kunderna.

I stället för att använda av unika skärm identiteter valts av användaren, som AIM använder eller med hjälp av användarens e-postadress, som MSN Messenger och Google Talk använder, skapade ICQ istället ett unikt ID-nummer (UIN) för varje användare. Detta tillåter en ICQ-användare att ändra all information om sina konton-skärmnamn, e-postadress, riktiga namn, hemort-och fortfarande har samma primära identifiering. Eftersom UIN nummer ökning jämfört med föregående kvartal som ny användare läggs till, i vissa kretsar längden av en persons ICQ-nummer ser på som ett tecken på online-cred "gatan. " En användare med en fem siffror UIN, till exempel, är uppenbarligen en tidigt ute med, eftersom de var en av de första hundra tusen användare. Fem och sex siffror UINs ses ofta till salu på eBay, så att nyare ICQ att förvärva en äldre UIN.

Under 1997 släpptes America Online dess grafiska Instant Messenger, AIM. År 1998, bara två år efter bildandet av ICQ, förvärvade America Online programmet från Mirabilis för $ 407. 000. 000, trots det har inga inkomster alls. Detta gjorde America Online har en virtuell hegemoni över snabbmeddelanden till Google Talk och MSN Messenger började ta tag i marknadsandel.

ICQ fortfarande existerar, och är fortfarande uppdateras regelbundet. Kunden har hållits fram till modern meddelandestandarder och har nu funktioner som smilies, flera användare chattar, email stöd, SMS kapacitet, och filöverföringar. Delvis beroende på ett ganska stort problem med spam, och aggressiva marknadsföringskampanjer med AIM, Google Talk och MSN Messenger-som alla är också förenade med mycket populära befintliga tjänster-ICQ inte längre är den dominerande meddelande klienten. Även om det fortsätter att överleva, och kanske återigen förnya sig, för nu är fortfarande i ett tillstånd av relativ dvala.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.