Vad är GbE?

Ethernet-kablar används för hård-wire lokala nätverk (LAN), och Gigabit Ethernet (GbE) är en uppsättning av Ethernet-standard till en minimal dataöverföringshastighet på 1-gigabit per sekund ( Gbps). Det motsvarar 1. 000 megabit per sekund (Mbps), vilket överträffar tidigare FastEthernet och ursprungliga hastigheter Ethernet på 100 Mbps och 10 Mbps respektfullt. Institutet för Engineers (IEEE) fastställer standarder för Ethernet-teknik. Detta gör det möjligt för tillverkarna att göra nätverk hårdvara och mjukvara som är kompatibel med enhetlig "smaker" av Ethernet. Det finns fyra varianter av GbE.

Som beskrivs i IEEE: s 802. 3z och 802. 3ab standarder, använder GbE en av två typer av optisk fiber, partvinnad, eller kopparkabel, om den senare är arv teknik. Av den optiska kablar används finns det multi-mode och single-mode-kabel. Skillnaden ligger i hur signalerna överförs via linjer.

Varje GbE standarden är utsedda av ett förkortat namn. De "1000" avser hastigheten på 1. 000 Mbps. "Bas" är en förkortning av baseband , och de två initialer i slutet peka på den typ av kablage teknik används. Förkortningarna är följande:

  • 1000Base-LX-GbE med långvåg laser över dubbla multi-eller single-mode optiska fiberkablar
  • 1000Base-SX-GbE med kortvåg laser över dubbla multi-eller single-mode optiska fiberkablar
  • 1000Base-TX-GbE med fyra par oskärmade kablar twist par betygsatt Kategori 5
  • 1000Base-CX-GbE med två par skärmad partvinnad kablar

Kategori 5 -kabel, som ibland kallas Cat-5 är som betecknas så av tillverkaren. Det finns olika typer av kablar som grundar sig på de tekniska specifikationerna. Ibland är utnämnandet av 1000Base-X används som en allmän allomfattande hänvisning till GbE utan specificering beträffande typ eller kablar.

GbE kablage är effektiv över definierade sträckor, så hur lång kabel som krävs för en viss LAN kan kräva en viss smak av GbE. Vissa bärbara datorer och moderkort är redan inbyggd GbE för inbyggda kapacitet. GbE har redan överträffas av 10-Gigabit Ethernet (10 GbE) . Denna variant av Ethernet är 10x snabbare än 1-GbE, och är ibland kallas XGbE.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.