Vad är Digital Millennium Copyright Act (DMCA)?

Digital Millennium Copyright Act (DMCA) är en federal lag som inrättades 1998. Det kriminaliserade utveckling eller användning av programvara som gör det möjligt för människor att få tillgång till material som är upphovsrättsligt skyddat, såsom musikfiler, DVD, eller programvaror. Det gör det också brottsligt att sprida upphovsrättsligt skyddat material.

drivkraft bakom DMCA är att datorn piratkopiering var snabbt minskade vinster för dem som spridit information på Internet eller som sålde program. Att göra piratkopior av material såsom ett ordbehandlingsprogram, eller kopior av musik var att bli en allt större huvudvärk för företag som använder Internet eller vinst därav.

DMCA försökt att lösa detta genom att fastställa de närmare bestämmelserna om straffrättsliga och civilrättsliga åtal för dessa brott mot upphovsrätt. I vissa fall brott skulle innefatta plagiat, inte hänvisar då särskilt källor på rätt sätt, eller avsiktlig stöld. Den innehåller också programkod som kan ge tillgång till material som är kodad.

Program som Napster till exempel är ett direkt brott mot DMCA, eftersom de får för folk att hämta musikfiler utan att betala musikerna och skivbolag. Detta program kunde ta sig koda data, så att folket kunde olagligt ladda ner material, enligt DMCA.

motståndare till stängningen av Napster hävdade att DMCA överskred sig eftersom folk var att dela filspån, inte delta i sökandet efter vinst för deras användning. Men även denna delning teoretiskt brutit mot DMCA och därmed Napster beordrades att stänga.

Under 2006, med stöd av inspelning och filmindustrin, ett förslag återupplivas i DMCA skulle ytterligare skärpa restriktionerna för objekt som fildelning. Inte alla stöder denna revisal av det ursprungliga DMCA. Till exempel ett av de föreslagna målen i DMCA är YouTube, där människor ofta har upphovsrättsskyddat material.

Chambers del kontroverser, ett stort skivbolag, Warner, ger rätt att vem som helst att använda sina inspelningar för att göra korta filmer och videor. Ytterligare lagar av andra skivbolag skulle kunna bidra till att stoppa hotande kontroversen YouTubes intrång i upphovsrätten och göra det lättare för människor att dela och experimentera med film-och musikfiler.

Det finns många organisationer nu motsätter sig ytterligare skärpning av DMCA, men deras motstånd kan innebära mycket sedan dessa organisationer saknar lobbyverksamhet makten hos några av programvaran, inspelning och film jättar industri.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.