Vad är AAC?

AAC, Advanced Audio Coding, är en teknik för att komprimera digitala ljudfiler. Officiellt del av MPEG-4-standarden är det mest använda för att skapa små digitala ljudfiler. Den nuvarande varianten beskrivs i ISO /IEC-standard 14496-3.

AAC är konceptuellt liknar den allestädes närvarande MP3-format. Som MP3, det tar fördel av brister i mänskliga hörsel att göra sig av digitala bitar som motsvarar ljud osannolikt att yttra sig. Den mänskliga hörselsystemet kan inte höra tyst ljud i närvaro av höga ljud i en liknande frekvens, till exempel, kan en röst konversation inte skall höras när en jumbojet flyger lågt ovanför. Känd som hörsel maskering , kan detta fenomen att göra sig av uppgifter med minimal förlust av trohet.

Även som MP3, AAC är en förstörande algoritm, vilket betyder att den ursprungliga digitalt ljud kan inte återskapas från den komprimerade bitar ensam. När det gäller ljud trohet, finns det emellertid ingen förlust av uppgifter om komprimerat ljud är rätt kodade. AAC hävdar en fördel jämfört med MP3 i detta avseende: medan MP3 kräver en bithastighet på omkring 256 kilobit per sekund (kbps) för att uppnå insyn kan AAC uppnå samma kvalitet på 128 kbps. Detta gör att AAC-filer vara ungefär hälften så stora som MP3-filer av samma kvalitet, och en tiondel av storleken av CD digitala data.

AAC har flera andra fördelar jämfört med MP3. Det kan hantera mycket högre och lägre frekvenser av ljud, ger upp till 48 ljudkanaler och gör det möjligt att skapa låg latens ljud som behövs för tvåvägskommunikation. Kan till exempel AAC användas för att komprimera telefonsamtal i farten, medan använder MP3 skulle medföra förseningar i ljudet. AAC gör det också möjligt för Digital Rights Management, eller DRM, som kan användas för att styra hur ljudfilen används.

Ett område där AAC utmärker sig är i låg bithastighet komprimering. Ljudböcker, till exempel, har inte det dynamiska omfånget av musik eftersom de består av mycket mer än talat ord. Potentiellt sidan kan mycket högre kompression. Använda MP3 på sådana nivåer av komprimering ger Scratchy, hissy komprimerat ljud inte olikt låg kvalitet inspelningar kassettband. AAC var speciellt konstruerad för att hantera sådana ansökningar på rätt sätt.

Till skillnad från MP3, det finns inga offentliga, fri version av kodning /avkodning algoritmer för AAC. Alla AAC användare måste licensiera tekniken från VIA Licensing Corporation. AAC är mest använda i Apple's serie av bärbara musikspelare iPod och är en del av nästa generations DVD-specifikationerna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.