Hur kan jag veta när det är dags att köpa en ny dator?

tekniken hela tiden förändras är det lätt att hamna på efterkälken genom att hänga på den gamla stationära eller bärbara för lång. Men när är det dags att köpa en ny dator, och när kan du komma undan med att uppgradera ditt gamla? Förhoppningsvis följande tips hjälper dig att avgöra vad som är bäst för din situation.

Om din dator har avtagit med tiden kan det helt enkelt behöver underhåll. Hårddisk defragging sätter tillbaka filerna på ett ställe på enheten för att optimera hämtning tid. Använda ett register renare kan påskynda Starta upp ditt skrivbord och snabbare program tillgång genom att ta bort övergivna poster som pekar på saknas resurser, filer och mappar. Du kan också använda en Uppstått Direktör för att identifiera och stänga av främmande program och processer som onödan körs i bakgrunden.

En dator kan också långsammare över tiden på grund av brist på utrymme på hårddisken. Som en skiva (eller uppsättning disketter) når sin kapacitet att systemet måste arbeta hårdare för att blanda data, vilket skapar en flaskhals. Lägga till en extra disk kan lösa detta problem och förlänga livslängden på systemet. Hårddiskar är normalt bra investeringar eftersom de alltid kan användas i framtida system, även externt.

En något faktor i datorn långsammare kan vara otillräcklig RAM (Random Access Memory). Även inom trimmest system finns det flera program som vanligtvis körs i bakgrunden för att hålla en dator säker. Dessa inkluderar ett antivirusprogram, brandvägg och anti-spyware eller anti-adware-program. Skrivbordet, tapeter, alla öppna program, och nödvändiga system processer även använda RAM-minne. Som grädde på moset, spel kräver videoredigering och andra multimediaprogram mycket mer minne än ordbehandlings-eller kalkylprogram. Du kanske tycker det är dags att köpa en ny dator när allt som behövs är mer RAM-minne.

Tyvärr stöder moderkort inte obegränsade mängder RAM. Efter att ha fastställt att ditt minne är verkligen låg, måste du konsultera handboken för ditt moderkort för att se hur mycket RAM ditt system stöder. Om du har drabbats ett minne tak, är det dags att köpa en ny dator eller moderkort.

En annan olägenhet som kan göra någon undrar om det är dags för en ny dator är att se pixilation eller överhoppade bildrutor under strömmande media uppspelning. Online video kräver snabba grafikkort som kan bearbeta stora mängder data snabbt. Kvalitet grafikkort har egna ombord RAM och grafik (GPU) för att undvika att ta upp systemets RAM och bearbetning resurser. Generellt, ju mer ombord RAM ett grafikkort har, desto lättare gör livet på resten av systemet. Om datorn fungerar bra för allt utom strömmande media, kanske du bara behöver ett grafikkort uppgradering.

Den port på moderkortet som stöder grafikkortet (s) kan vara en av flera typer. De äldre AGP-typ har ersatts av den nyare PCIe-kortplats, men inom varje kategori finns olika varianter och smaker. Innan kollar de hetaste grafikkort, titta på porten på moderkortet för att avgöra vilken typ av kort i systemet stöder. Om specifikationen endast stödjer arv kort är det dags att köpa en ny dator eller uppgradera ditt moderkort.

Om din dator saknar den som har för länge sedan blivit standard, till exempel USB-portar, AGP eller PCIe-grafik hamnar, Serial ATA (SATA) hårddisk stöd, eller förmågan att stödja åtminstone 2 gigabyte RAM, är det dags att köpa en ny dator. På så sätt kan du bättre framtidssäker ditt köp genom att välja ett system som kommer att stödja minst dubbelt så mycket RAM som du för närvarande kräver, tillsammans med att erbjuda de senaste standarderna för alla större komponenter.

Om det enda funktion saknas är Firewire-stöd, överväga att få en intern FireWire-kort, förutsatt att ditt moderkort har en ledig IDE facket. Bärbara datorer kan stödja Firewire hjälp av den externa PC-kortplats. Ett alternativ är att få en USB-till-FireWire-adapter.

Slutligen, om datorn har gott om hårddiskutrymme och RAM, om den har den bästa grafikkortet det kommer att stödja, är defragged och bibehålls, men bara inte skära senap i den totala prestanda, är centralenheten (CPU) sannolikt äldre och för långsam för din smak. Det fortfarande inte kan vara dags att köpa en ny dator, dock. Du kanske kan uppgradera CPU genom att kontrollera ditt moderkort manual. Om inte, är de goda nyheterna finns det många bra nya system att välja på till rimliga priser.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.