Har anonymiteten på Internet tillåter människor att vara elakare?

Internetsamhället erbjuder användarna ett antal försäljningsställen att uttrycka sina personliga åsikter och tankar, från chattrum på meddelande forum att kommentera ansökningsblanketter. Många av dessa interaktiva webbsidor uppmuntra eller begära deltagare att vara anonym eller skapa alternativa identiteter. Anonymiteten på Internet kan ge en nivå av privatlivet för användare i den verkliga världen, men det kan också göra det möjligt för vissa deltagare att bli mycket mer aggressiv eller elak än de skulle vara utan löfte om anonymitet.

Det råder ingen tvekan om att anonymiteten på Internet har gjort en del användare att uttrycka sina åsikter med andra mer tillförsikt eller utan de vanliga sociala filtren finns i världen eller inte. Däremot kan samma anonymiteten på Internet inge mod andra att ignorera Internet etikett och efter skadlig eller medvetet provocerande inlägg i det enda syftet att såra andra affischer eller chatrum deltagare. Dessa småaktig eller uppenbart anstötligt Internetanvändare kallas troll i webbvärlden och webbplats moderatorer tillbringar mycket av sin tid online bort stötande meddelanden och om upphävande av räkenskaperna för de som lämnar dem.

Ett liknande fenomen trolling kan innebära anonyma affischer som fastnar i kontroversiella eller omstridda trådar. Den ursprungliga diskussionsämne ofta ersättas med personliga förolämpningar, obscent svaren och ad hominem attacker. Dessa så kallade "flame wars" eller "brinnande" skulle kunna hävdas drivas till stor del av anonymiteten på Internet, eftersom en liknande het diskussion i verkliga livet mellan identifierbara människor skulle sannolikt inte trappas upp till den nivån utan ingripanden. Det är mycket lättare att ventilera ilska eller frustration på ett anonymt chattrum troll än den skulle vara att ventilera samma känslor på en omstridd verkliga världen medarbetare.

Vad håller många människor från att uttrycka intensiv känslor som ilska och frustration i verkliga livet är det faktum att de är kända enheter i en förvånansvärt liten värld. Anonymiteten på Internet nivåer i huvudsak lika villkor för alla deltagare, vilket kan ge vissa användare att uttrycka de mörkare sidorna av deras personligheter på ett sätt som vore otänkbart i verkliga livet. Möjligheten att skriva arg eller elak tankar utan påtagliga konsekvenser kan visa sig bli för mycket av en frestelse för vissa personligheter. Även om det kan hävdas att anonymiteten på Internet inte nödvändigtvis främjar snålhet eller ilska, men det möjligt för användare med kapacitet för starka känslor att uttrycka dem lättare och med mindre hänsyn till konsekvenserna av sitt handlande.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.