Vad en Gigabit?

En gigabit är en måttenhet som används i datorer, motsvarande en miljard bitar av data. En bit är den minsta enheten av data. Det tar åtta bitar för att bilda eller lagra ett enda tecken i text. Dessa 8-bitars enheter kallas byte. Därför är skillnaden mellan en giga lite och en giga byte att den senare är 8x större, eller åtta miljarder bitar.

Lagringskapaciteten är normalt anges i byte istället för bitar. Du kommer förmodligen inte höra någon beskriva ett 200-gigabyte-enhet som 1. 600 gigabit. Istället bitar vanligtvis används för att beskriva dataöverföringshastigheter (DTRs), eller hur snabbt bitar av information kan flytta mellan enheter som modem, Firewire, eller Universal Serial Bus (USB)-portar.

Två typer av numeriska system som används med datorer är det decimala systemet och det binära systemet. Decimalsystemet räknar kilo som 1000, medan den binära systemet räknar kilo som 1024. Detta beror på att det tar en extra 24 bitar data att lagra 1000 bitar av information på en hårddisk eller standard lagringsenhet. För enkelhetens skull samt vid hänvisning till dataöverföringshastigheter är mer typiskt utseende decimalsystemet som följer:

 • 1000 bitar=1 kilobit
 • 1000 kilobit=1 megabit
 • 1000 megabit=1 gigabit

 • 1000 byte=1 kilobyte
 • 1000 kilobyte=1 megabyte
 • 1000 megabyte=1 gigabyte

Som ett åsido, det binära system som använder 1024 bitar istället använder också olika terminologi. Den kilobit blir kibibit, den megabit, den mebabit, och gigabit, den gibibit.

För att återgå till vår mer bekant decimal beteckningar kan förkortningar ofta leda till förvirring. Till exempel kan en Internet-leverantör annonsera hastigheter på 1500 kbit /s, medan en potentiell kund kan ta över förkortningen avser kilo byte . Normalt mätningar i byte användas med stor bokstav, till exempel "kbps", eller "kbps. " Om samtliga förkortade bokstäverna är små fall borde hänvisas till bitar. Men kilobit kan megabit och gigabit också förkortas kbit, Mbit och Gbit.

Gigabit är inte ofta används i dataöverföringshastigheter, eftersom de flesta enheter push information på långsammare kilobyte och megabyte hastigheter. Ett viktigt undantag är fiberoptisk kabel. I en Verizon pressmeddelande den 19 november 2007 meddelade bolaget framgångsrikt sänder en video broadcast längs fiberoptisk kabel på en jättestor 100 gigabit per sekund (Gbps). Som jämförelse kan nämnas den snabbaste Ethernet-nätverk har en maximal kapacitet på 100 megabit per sekund (Mbps). Från och med vintern 2007 är Verizon installera fiberoptiska tjänst (FiOS) över hela U. S. att tillhandahålla TV, digital telefon och Internet.

Eftersom tekniken går framåt och att dataöverföringshastigheten ökar, kommer den genomsnittliga datoranvändare utan tvekan bli bekant med gigabit. Fram till dess kommer de flesta av oss stanna i långsammare kilobyte och megabyte hastigheter, ser fram emot att hoppa det nästa hinder.


Kommentarer

 • Om oss
 • Reklam
 • Kontakta redaktören
 • Få nyhetsbrev
 • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.