Vad är pixlar?

bildpunkter punkter används för att visa en bild på en skärm tryckt eller ärende. Orden pixel är en blandning av orden pic Ture och el ement. Vanligtvis begreppet avser pixlar i en digital sammanhang, men det är ofta mer allmänt att hänvisa till någon minsta enheten i en bild.

Det är viktigt att inse att pixlar inte är ett mått på storlek, men ofta termen används som om de är. Många digitalkameror, till exempel ge ett mått på pixlar per tum (PPI), som de bäddas in i bilden filer. Användarna ser då denna mätning och antar att pixlarna har en verklig storlek som på ett enhetligt sak gäller.

En bildskärm består av flera miljoner pixlar ordnade i ett rutnät. Monitorer har också lite djup, som styr hur många gråtoner eller färger varje pixel kan visa. I en 8-bitars display, till exempel, kan var och en av pixlar 8 bitar värde av färg, motsvarande två till åttonde makt, eller 256, färger. Med 24-bitars bildskärmar, kan var och en av pixlar på över sexton miljoner färger.

Medan pixlar är de minsta kompletta element i en bild, de består av ännu mindre beståndsdelar. I en vanlig RGB bildskärm, till exempel, har varje pixel tre punkter i det: en röd, blå och grön prick. I teorin dessa prickar alla strålar samman i samma punkt, vilket gör dem synligt sömlösa, men i praktiken en del suddighet är ofta uppenbart. Måttet på totalt antal pixlar i en bild kallas för resolutionen, och högre upplösning på en liten yta, desto svårare är det att skilja mellan enskilda pixlar.

Medan bildpunkter ofta som torg, eftersom de vanligtvis är fråga om datorskärmar, är detta inte alltid korrekt. Många digital video standarder som NTSC och PAL, använda sig av rektangulära pixlar med en aspect ratio än 1:1.

Begreppet megapixel används av digital kamera tillverkarna för att beskriva upplösningen på vilken kamera kan ta bilder. I de flesta dator sammanhang är resolutionen ges som två dimensioner, t. ex. i en dator skärmupplösning på 1600 x 1200, vilket motsvarar en bredd på 1600 pixlar och en höjd på 1200 pixlar. Digital kamera tillverkarna vidta summan av pixlar som genereras genom multiplikation av två dimensioner, så att en kamera som kan producera bilder med 1600 x 1200 skulle ge ett totalt 1. 920. 000 pixlar, eller 1,9 megapixlar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.