Vad är lajv?

lajv är en akronym för Live Action Role Playing. Den hänvisar till en typ av interaktiva spel där spelarna tar spelet identiteter och fungera som ett konkret tecken för den tid som spelet. Spelet kan överensstämma med ett scenario som skrivits av en moderator eller Game Master. Alternativt lajv kan grundas på individuella beslut som fattas av deltagarna.

Även verksamheter som omfattas av den breda definitionen av lajv har funnits i minst ett sekel fick lajv i popularitet under sjuttiotalet på grund av populariteten av bordsskivan rollspel som Dungeons Dragons .

Många lajv spel är medeltida eller fantasy tema, eftersom många deltagare är Renaissance Faire eller Dungeons Dragons entusiaster. Sådana lajv spel kan funktionen riddare, slott, guider, tärnor, drakar, och naturligtvis, fängelsehålor. Lajv är inte begränsade till detta format. Ett lajv kan fastställas i ett fyrtioårsåldern film-noir och följa fallet med en tuff-kille privat ögat eller sättas i en avlägsen framtid med robotar, prata rymdskepp och utomjordingar.

lajv är typiskt uppdelad i två typer, bekämpa och teater, även om gränsen mellan dessa är relativt genomsläppliga. I själva verket, medan LARPers kanske inte håller, kan Revolutionär och inbördeskriget reenactors anses en specialitet typ av levande bekämpa LARPers, medan Mord på helger, till exempel, kunna betraktas som teater-typ lajv.

Många lajv spel har långvariga eller ständigt kör tomt bågar, där varje spel är ännu en episod i historien. Andra spel är utformade för att äga rum en gång, kanske över en helg, då spelarna samlas för att ett spel och sedan försvinna. Vissa lajv är målmedveten, såsom strävan scenarier, medan en del spelas konkurrenskraftigt med poäng för att vinna strider eller lura motståndare.

lajv och uppskattas av spelare i alla åldrar, kön och bakgrunder, trots vanlig missuppfattning att de bara för tonårspojkar. Många spelare växte upp LARPing med sina föräldrar och träffade deras makar på ett spel eller konventioner.

lajv kan betraktas som en interaktiv form av litteratur, en publik deltagande typ av teater, eller bara ett fängslande spel . För många spelare, att spelen är både en social aktivitet och ett sätt att leva.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.