Vad är firmware?

Firmware hänvisar till read-only memory (ROM) chips som lagrar fasta instruktioner. Firmware stöveln upp datoriserade eller digitala enheter, som ROM-kretsarna är icke-flyktiga, vilket innebär att de inte kräver en strömkälla för att hålla deras innehåll. Detta skiljer firmware från Random Access Memory (RAM), till exempel, som förlorar lagrad data vid avslutning. Det kanske mest kända firmware är Basic Input Output System (BIOS) chip. I BIOS-chip på en dator med moderkort har instruktioner att, när du kopplar upp, initiera hårdvara, se komponenter arbetar, och slutligen rulla ut operativsystemet att ta över.

Tidigare firmware chips inte kan skrivas om. När BIOS blev föråldrade, det enda alternativ var att köpa ett nytt moderkort. Ny firmware skulle förstå den senaste hårdvaran så att användaren inte skulle begränsas till äldre enheter och annan teknik gamla då de tvingas oundvikligt uppgraderingar.

Det blev tydligt att en ny typ av firmware chip som kan uppdateras skulle vara ytterst välgörande. Detta blev möjligt med chips flashminne. Med BIOS skrivit till denna typ av chip, en användare kan ansluta sig till tillverkarens hemsida, ladda ner en firmware uppgradering till diskett och blixt den BIOS-chip under uppstart-up för att installera en ny uppsättning instruktioner. Alla kvalitet moderkort idag har en flash-BIOS, eller uppgraderingsbar fast programvara .

Firmware är kärnan i stort sett alla populära digitala enheter. Bärbara ljudspelare, mobiltelefoner, handdatorer, digitala kameror och spelkonsoler är bara några av de enheter som använder firmware. När shopping för elektroniska delar, notera att om den fasta programvaran kan blixtrade, är produkten vanligtvis marknadsförs som "uppgraderas". Detta sker på nätet genom att ansluta enheten till en Universal Serial Bus (USB) eller FireWire-port på din dator och instruktioner från tillverkarens webbplats.

Uppgraderingsbar firmware har förlängt livet för oräkneliga elektroniska apparater, lägga till ny funktionalitet. Men blinkar firmware också riskabelt eftersom enheten inte kommer att starta upp om den blinkande processen avbryts eller blir skadad. När uppgradering av firmware, se till att följa instruktionerna noggrant och säkerhetskopiera alla viktiga data på förhand.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.