Vad är ett WAN?

En Wide Area Network (WAN) är ett nätverk som spänner över ett stort geografiskt område, det vanligaste exemplet är Internet. Ett WAN är i kontrast till mindre lokala nätverk (LAN) och stadsnät (Måns) . LAN är hemma eller på kontoret nät samtidigt som en MAN kan omfatta en campus eller tjänst invånare i en stad, till exempel i en urban trådlöst eller WiFi-nätverk.

Internet är en offentlig WAN, men det finns många sätt att skapa en affärsmodell eller privat WAN. En privat WAN i huvudsak två eller flera LAN anslutna till varandra. Exempelvis kan ett företag med kontor i Los Angeles, Texas och New York har en LAN-setup på varje kontor. Genom hyrda telefonlinjer, kan alla tre LAN kommunicera med varandra och bildar ett WAN.

Routers används för direkt kommunikation mellan nätverk kommunicerar på ett WAN. Routern installerad på hyrda förbindelser, läser "kuvert" eller rubriker på varje paket av data som passerar genom WAN, skicka det till rätt LAN. När paketet anländer till LAN, kallas en anordning en switch skickar datapaketet om till rätt maskin. Därför WAN fungerar som ett gränssnitt mellan nätverk för långväga kommunikation. Ett WAN som körs på en förhyrd förbindelse är en privat WAN, eftersom det inte finns någon allmän trafik på linjen.

Eftersom hyrda förbindelser är dyrt, många företag som kräver en WAN använder en Internet Service Provider (ISP) att tillhandahålla WAN tillgång i stället. I detta fall var LAN i WAN kommunicerar via en standard Digital Subscriber Line (DSL)-konto. DSL Internet konto använder en existerande telefonlinje samtidigt som de delar som överensstämmer med telefon.

Ett DSL-baserade WAN använder publika Internet linjer. För att skydda WAN från intrång, ett Virtual Private Network (VPN) inrättas. Använda en VPN, alla WAN-trafik är krypterad en-route via Internet, och dekrypteras endast till destinationen. Detta kallas "tunnling" eftersom WAN skapar en säker kanal genom ett offentligt rum. Brandväggar blockerar även intrång av hackare. Denna typ av WAN är utan tvekan den mest populära eftersom det är kostnadseffektivt med stora fördelar. Det fungerar vid höga överföringshastigheter och är en "alltid på" sammanhang genom att ge 24 /7 uptime för WAN.

billigaste typen av WAN använder Internet via ett uppringt modem. Denna typ av WAN är inte så populärt, eftersom priset på DSL har minskat tillräckligt för att bli konkurrenskraftiga med uppringd konton. Ett uppringt modem fungerar bara på 56 kilobit per sekund (kbps), medan en standard DSL-anslutning är ca 20 gånger snabbare. En fjärranslutning kan inte heller dela telefontjänst. Slutligen är uppringd inte en "alltid på"-anslutning. När kontor i andra tidszoner, kan detta minska effektivt WAN upptid.

Ett WAN är ett utmärkt sätt för företag att utnyttja geografiskt avlägsna resurser och centralisera produktivitet. En hyrd eller är för dyra DSL-baserade WAN tillåter anställda, fält personlig och förvaltning full eller begränsad tillgång till de uppgifter de tjugofyra timmar om dygnet, sju dagar i veckan. Med tanke på den försumbara kostnader av DSL i dag, en WAN är affärsmässigt förnuft.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.