Vad är ett LAN?

Ett lokalt nätverk (LAN) består av två eller flera datorer sammankopplade i en byggnad eller hemma med hjälp av mjukvara och hårdvara. Ett LAN är i kontrast till ett wide area network (WAN) såsom Internet, som omfattar ett stort geografiskt område. I ett LAN, det finns en huvuddator eller server och fjärrdatorer kallade klienter . Genom att skapa ett nätverk i hemmet eller på kontoret, datorer på LAN kan dela filer, resurser och om så önskas, en Internet-anslutning.

Ett LAN kan vara en av två typer: fast eller trådlös . Ett trådlöst nätverk krävs Ethernet-kabel för att fysiskt koppla ihop alla datorer i nätverket till en huvudenhet som kallas en switch . Ett trådlöst LAN använder radiovågor för att kommunicera, vilket eliminerar behovet av sladdar. Därför är hårdvara som används i ett nätverk ska alla vara av antingen trådlös eller stationär typ.

Ett LAN är ganska lätt att installera. Alla Microsoft operativsystem sedan Windows 98 Special Edition (SE) har infört inbyggt nätverk programvara. När det gäller hårdvara, kräver att varje dator ett nätverkskort (NIC). En switch krävs också. Detta är en apparat som liknar ett externt modem och styr information på nätet. Om LAN kommer att tala till ett annat nätverk, exempelvis Internet, ett router krävs också. Lyckligtvis kan man köpa ett externt DSL-modem med inbyggd switch och router i trådlösa eller fasta konfigurationer.

Stationära datorer använder i vanliga interna nätverkskort som glider in i ett ledigt uttag på moderkortet, medan en bärbar dator kan använda en bärbar dator (PC) NIC. Denna typ av NIC liknar en tjock kreditkort som kan sättas in i PC-kortplatsen på den bärbara datorn.

Om LAN ska fastprogrammerade, måste varje nätverkskort ha en Ethernet-port för anslutning av en Ethernet-kabel. I ett trådlöst nätverk, kan varje nätverkskort har en liten antenn radiovågor. Servern är hårt kabelansluten till DSL-modem, switch eller router, även om kunderna kan kommunicera trådlöst, om så önskas. Om det ska finnas någon anslutning till Internet eller något annat LAN eller WAN, en switch enbart kommer att bli bra.

När LAN har ställts in, kan en administratör ange vilka filer och program kan delas på LAN. Vissa områden av servern kan hållas bakom en brandvägg för att förhindra tillträde. All trafik på LAN, inklusive e-post, surfa på Internet och andra aktiviteter, kan övervakas av administratören genom olika verktyg.

Fördelarna med ett LAN på kontoret är många. Genom att ha en central skrivare, till exempel, kan ett företag undviker att köpa enskilda skrivare för varje arbetsstation. Arbetsflöde förbättras samtidigt som det är enklare än någonsin att kontrollera och administrera. Flexibilitet och kreativitet kan också förbättra. Ett LAN är en win-win-situation för ledning och personal.

Ett LAN hemma är mycket praktiskt. Dela program, bilder, musik och digitala projekt och spela. Dela en high-end färgskrivare, scanner eller annan utrustning. Om bekymrad över dina barns användning av Internet, är ett LAN ett sätt att utöva tillsyn över online-aktivitet.

En hård-trådbundet LAN är mer problem att installera, eftersom det krävs att köra en fysisk Ethernet-kabel från varje klient till DSL, switch eller router. Det är dock ett trådlöst nätverk tillförlitligt och säkert. Ett trådlöst nätverk är enklare att installera och billigare, men kräver ytterligare några steg i mjukvaran setup så att den är säker. Det kan också vara långsammare än ett trådlöst nätverk, men detta beror på den använda trådlösa standarden, som nyare standarder effektivt kan konkurrera med Ethernet-hastigheter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.