Vad är ett Botnet?

En botnet ("ro bot netto arbete") refererar till flera datorer smittade med fjärrstyrd programvara som gör att en enda hacker att köra automatiserade program på botnet bakom användarnas rygg. Den fjärrstyrda programvara eller rootkit är i hemlighet installeras i varje dator, dölja sin närvaro och spår, vilket gör upptäckten svårt. Under tiden kan hackaren använda botnet för många ändamål, bland annat distribuera spam, sprider trojaner, vidmakthålla phishing, eller att samla in information för identitetsstöld eller bedrägeri.

När en komprometterad dator faller offer för ett rootkit är datorn kallas en "zombie dator. " En hackare kan installera rootkits på många datorer, i huvudsak bygga upp ett nätverk av komprometterade "zombie-datorer" för att köra hemlighetsfulla bots eller tjänster för hacker. I underjordiska nischen botnet aktörer, det finns mycket konkurrens för att få största eller starkaste botnet. Det är inte bara enskilda datorer i riskzonen, men det är för de nätverk av stora privata företag, myndigheter och även militären.

Botnets är en stor källa av brott på Internet. Vissa operatörer "hyra" deras botnet per timme för spammare. Internet Service Providers (ISP) inte tillåta spam, men när tusentals eller hundratusentals maskiner skicka fem eller tio stycken av spam, spammaren flyr meddelande. Dessutom skickade spam via ett botnet spåren tillbaka till smittade datorer, inte till spammare.

Botnets används också för att föreviga nätfiskebedrägerier genom att skicka e-postmeddelanden som verkar komma från legitima företag som finansiella institutioner, eBay eller PayPal. Den e frågar typiskt för känsliga personuppgifter, som offren ofta ger. Denna information går direkt till föraren av botnet för personlig vinning.

En operatör kan också använda ett botnet för att starta en Distributed Denial of Service (DDoS) attack mot en webbplats. Datorerna i botnet skickas ett kommando ledde till att kontakta en specifik webbsida samtidigt. Detta kan orsaka webbplatsen server att krascha från en överbelastning av trafiken förfrågningar. Komma servern och webbplatsen online igen kan ta tid och störa verksamheten. DDoS attacker är ofta utförts mot stora, välkända företag och har varit mycket stor uppgift som kostar miljontals dollar.

Klicka för bedrägeri är ännu en bluff som begås av vissa botnet operatörer. Annonsörer betalar vanligen en mindre avgift för varje klick på en reklam länk som visas på en webbsida. Ett botnet operatör med en reklam kontrakt på en personlig domän kan skicka ett kommando till datorer i äventyrats nätverk att automatiskt klicka på en reklam länk när en webbläsare öppnas. Funderar botnet kan vara mycket stora, utgör klicka för bedrägeribekämpning ett stort problem för annonsörer.

I oktober 2005 avslöjade nederländsk polis en stor botnet bestående av 1,5 miljoner smittade datorer. Det zombie nätverk påstods drivs av tre personer i tjugoårsåldern. Botnät blir allt vanligare med Förenta staterna anses vara det land som berörs mest, bostäder cirka 26% av alla botnät enligt vissa beräkningar. Så många som 25% av alla amerikanska datorer kan vara en del av ett botnet, om det är svårt att veta om sådan statistik är korrekta.

Vad som är säkert är att botnets är omfattande och växande, även locka tonåringar som kallas "script kiddies" som tävlar i att bygga botnets. Som ett resultat, är kunniga datoranvändare och administratörer vidta åtgärder för att skydda mot rootkit att lämna över tillgången till hackare och kiddies manus. Anti-Rootkit programvara kan användas för att söka efter befintliga rootkits och andra försiktighetsåtgärder kan vidtas för att minimera riskerna för att bli en del av ett botnet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.