Vad är en mutex?

En ömsesidig uteslutning objekt, eller mutex, är ett objekt som skapats för användning i datorprogram. Grundläggande funktion mutex är att göra det möjligt för en flera program tråd att använda sig av en enda resurs. Generellt sett är funktionaliteten i ömsesidig uteslutning objekt för att möjliggöra denna användning av en enda resurs genom att skapa en miljö där tillgången till resursen är ständigt fram och tillbaka mellan de olika aspekterna av programmet.

Processen för att aktivera och skapa en mutex sker när datorprogrammet ansökan öppnas. I huvudsak kommer programmet att skapa mutex och koppla denna till en viss resurs som behövs för en effektiv funktion för det öppna programmet. Eftersom resurserna är framkallade, kommer operativsystemet att tilldela ett unikt namn till mutex och använda den för att identifiera processen så länge programmet fortfarande är öppen.

När mutex aktiveras och döpt efter den sessionen, någon annan tråd av program som kräver denna resurs kan få tillgång, även om resurserna redan är i aktiv användning av en annan tråd. Genom att ange ett behov av resurser kommer mutex funktion börjar suppleant tillgång av resursen fram och tillbaka mellan trådarna. Till slutanvändaren är denna process öppet. För alla praktiska avseenden framgår det att två användare eller två trådar gör oss av samma resurs samtidigt.

Även om hastigheten på överföringen av tillgången är så snabb att det inte ens märks för slutanvändaren, bör det noteras att när en resurs används, är det effektivt låst till en tråd i sekvensen. En annan tråd som kräver användning av resursen kommer att utfärda en begäran som kommer att gå in i en kö och stanna där till den första tråden är klar med aktiv användning. Vid det tillfället är den resurs olåst och mutex funktionen kan nästa tråd i kön aktiv kopplingspunkt. Om en tredje tråd är aktiv och behöver resurser kommer mutex linje även denna tråd till i kön och tillgång beviljas enligt ett rullande schema.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.