Vad är en VDT?

En bildskärmen, eller video terminal (VDT) är en datorskärm. Den VDT visar text och bilder som genereras av en dator. VDTs kan ingå i en dator, eller separata enheter hårdvara bundna till en dator med en kabel. Dessa separata enheter kallas ibland för datorskärmar.

När datorer först massmarknadsförda i mitten av 1980-talet, visas den första VDTs en enda färg, ofta grön eller orange. Dagens VDTs kan återge miljontals färger, alla skapade genom att blanda de primära färgerna röd, grön och blå.

Visar återge text och bilder med pixlar. En pixel är den minsta enheten av färg återges av en VDT. Storleken på pixel beror på skärmens upplösning. Ju högre upplösning, desto mindre pixlar, och den skarpare bilden. VDTs projekt pixlar på skärmen med olika typer av teknik.

Dessa inkluderar katodstrålerör (CRT), flytande kristaller (LCD), och gas teknik plasma. En CRT är ett vakuumrör som liknar bilden röret i en tv. El flyttas fram och tillbaka över skärmen, slår fosfor prickar på insidan av röret. Precis som tv-apparater, VDTs som använder dessa rör är skrymmande och tunga.

Framväxten av nya tekniker, som följde CRT, ledde till skapandet av mycket lättare och tunnare VDTs, så kallade platta bildskärmar. Platta bildskärmar kan några inches bred, jämfört med CRT-skärmar som kan mer än en fot bred. LCD och gas plasma är två vanliga typer av platta bildskärmar.

LCD-skärmar har använts sedan 1980-talet i digitala klockor och räknare. LCD-skärmar är numera vanligt förekommande i bärbara datorer och andra små datorer. Dessa skärmar är bakgrundsbelyst med hjälp av antingen ett lysrör eller lysdioder (LED). Bakgrundsbelysningen är alltid på och bilder återges på VDT genom att blockera delar av ljuset.

elektricitet passerar genom flytande kristaller inuti skärmen ändras polariteten på kristallen. Den polariserade kristall blockerar ljuset. Ett filter placeras framför bakgrundsbelysning ändras färgen på det ljus som inte är blockerad, och beräknas på VDT.

plasmaskärmar arbete med gas i stället för flytande kristaller. De har små kamrar på skärmen fyllda med plasma gas. Färg läggs till gasen genom att blanda fosfor och el på ett sätt som liknar hur färger projiceras på en CRT-skärm. Ursprungligen användes plasmaskärmar mer energi än LCD-skärmar. Uppgraderad tekniken har förbättrats sedan dess plasma effektivitet VDT energi.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.