Vad är en URL?

Eftersom webbplatser betraktas resurser och alla webbplatser i hela världen har en unik adress per en enhetlig adresseringsschema, "Uniform Resource Locator" (tidigare Universal Resource Locator) eller URL är ett fantasinamn för webbadress. En synonym som faktiskt är mer exakt men mindre kända är URI, eller Uniform Resource Identifier. Begreppet "URI" utvecklas efter URL hade redan vunnit en bred allmän användning, och således URI används av aktörer inom Internet-utveckling, standarder och protokoll, medan adressen är den vanliga termen utanför dessa kretsar.

En webbläsare är ett program som används för att kryssning World Wide Web. Varje webbläsare har en webbadress fönster där adressen för närvarande ses webbsidan visas. Om du klickar på en hyperlänk i en webbsida kommer att leda läsaren till en ny URL eller webbadress, ändra text i URL-fönstret. I fliksurfning den aktiva fliken adress visas i webbläsarens URL-fönster. En webbadress kan också manuellt skrivit eller klistrat in i adressfältet.

En länk kan bestå av ord, t. ex. "wisegeek. com "eller motsvarande Internet Protocol (IP) adress: 69. 93. 118. 236. Antingen adress kommer att ta surfaren till wiseGEEK webbplatsen. Den stora majoriteten av surfing görs genom att ange namnet på webbplatsen, som namn är lättare att komma ihåg än nummer. De flesta människor inte ens känner till IP-adresser till hemsidor de besöker, men varje namn kartor tillbaka till en unik, numerisk adress.

Det är en bra idé att vara åtminstone marginellt förtrogen med vad en webbadress ser ut . Vanliga webbsidor börja med http:// för HyperText Transfer Protocol. Sidor som börjar på http://är inte krypterade, så all information som går mellan datorn och Internet kan "ses" av obehöriga. Av denna anledning är det oklokt att ange personlig information till en webbsida som börjar med http://i webbadressen fönstret.

Om du är på väg in personlig information till en webbsida, först kontrollera att webbadressen börjar med https ://. Den extra "s" står för "säkra" och anger den information som utbyts mellan datorn och Internet kommer att krypteras, vilket gör det onödigt att obehöriga eller hackare. Om en del av eller hela överföringen är tagna på väg, kommer den bara att visas som block av förvrängda tecken.

När du hämtar eller lägger upp filer på en webbplats är File Transfer Protocol (FTP) används ofta. I detta fall URL-adressen börjar med ftp://, med adressen till webbplatsen följande. Ofta människor använda speciella FTP-klienter (program) för att lättare hantera överföring av stora filer, snarare än att använda en webbläsare. FTP-klienter är särskilt användbara för domän underhåll, och är mer strömlinjeformade än en webbläsare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.