Vad är en ISP?

En ISP (Internet Service Provider) är ett företag som samlar in en månads-eller årsavgift i utbyte mot att ge abonnenten tillgång till Internet.

En ISP kan ge uppringd tjänst, kabel, DSL, eller andra typer av tillgång till Internet. Vissa Internetleverantörer är lokala medan andra är nationella. En nationell ISP ger tillgång under större delen av landet, medan en lokal ISP bara kommer abonnenter i ett begränsat geografiskt område.

När du letar efter en ISP den inledande undersökningen är typ av tillträde önskas. Erbjuder vissa leverantörer bara uppringda anslutningar som är den långsammaste typ av anslutning. Om du vill ha kabel-tjänst kommer du att kontrollera med er lokala kabel-TV leverantör för att se om kabeln tillträde erbjuds. För DSL-tjänst kan du ha flera val-eller det kan hända att DSL är ännu inte finns tillgängliga i ditt område. Ofta detta kan avhjälpas med ett samtal till telefonen företaget att uppgradera lokala telefonlinjer.

Varje ISP har integritetsriktlinjer och användarvillkor (TOS) avtal som abonnenter måste godkänna innan teckning kommer att accepteras. Sekretesspolicyn skall ange vad bolaget kommer och inte kommer att göra med personlig information som samlats in vid registreringen. Namn, adress, och normalt ett kreditkortsnummer krävs. Den sekretesspolicy skall också anges under vilka förutsättningar din personliga information kan komma att delas med tredje part, ämbetsmän, eller andra. Den TOS avtalet anges hur du kan använda tjänsten. Till exempel är uppringd access ofta säljs som "obegränsat tillträde" men detta är inte att uppfattas i bokstavlig. Uppringd konton gräns normalt timmar per månad till 250-400, beroende på ISP. Sannerligen obegränsad tillgång (lämnar datorn på och aktivt ansluten till Internet 24 /7) kallas dedikerade tillträde. De flesta kabel eller DSL-abonnemang tillåta fasta anslutningar.

användarvillkoren kontrakt av ISP kommer också att statliga regler om hackning, skydd av upphovsrättsskyddat material, överbelastningsattacker, trakassera andra människor, skräppost, äventyra service, och många andra frågor. Dessa är så mycket för det rättsliga skyddet för ISP att låta potentiella abonnenter veta vad operatören kommer och inte kommer att tolerera. Om du planerar att använda webbutrymme fått av din ISP, kontrollera om begränsningar även här. Många Internetleverantörer tillåter inte kommersiella webbplatser som skall upprättas på deras servrar. Detta betyder oftast att man inte kan säljas från din personliga webbutrymme, till exempel, ett program du skrev, originalmusik, eller någon annan rubrik. ISP webbplatser är normalt för personligt bruk, till blogg, publicera bilder och så vidare.

När du hittar en ISP som erbjuder tjänster, integritetspolicy och TOS du kan leva med, kan du registrera dig på nätet genom en offentlig terminal, eller ring. Härifrån allt som behöver göras är att ange ISP-numret och en del andra parametrar till den programvara på din dator.

ISP-tjänster varierar i pris beroende på det paket som erbjuds, och typ av tjänst. Fjärranslutning är minst kostsamma och förmåner kommer att variera kraftigt mellan Internetleverantörer. Vissa erbjuder flera e-postkonton, andra stora mängder webbutrymme, och andra rabatter för att betala i förskott. DSL och företag kabel kommer också variera, så läs igenom utbudet innan de beslutar. Om du får en ISP än kabel, har du sannolikt val. Det finns många webbplatser som erbjuder recensioner från nuvarande abonnenter hos olika Internetleverantörer, som kan vara till hjälp för att göra ett beslut.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.