Vad är en DIMM?

DIMM, vilket står för dubbel i linje minnesmodul, är en typ av dataminne som används i Pentium eller högre datorer. En DIMM består av en tryckt litet kretskort som innehåller antingen fyra eller nio (med paritet) synkron Dynamic Random Access Memory (SDRAM) eller dubbel datahastighet (DDR) SDRAM chips per sida. De anslutande kanten av stift ansluts till ett uttag på moderkortet och överför data till processorn 64 bitar åt gången. DIMM-moduler kan komma i 64-bitars icke-paritet felrättande kod (ECC) moduler eller 72-bitars moduler med paritet. Flera typer av DIMM-moduler finns, men de tre vanligaste typerna är SDRAM, DDR SDRAM och DDR2 SDRAM. DIMM-moduler varierar i storlek från 64 megabyte (MB) för äldre SDRAM till 128 gigabyte (GB) eller mer per modul DDR2 RAM.

Bland de olika typer av DIMM-moduler, den 168-stifts SDRAM är känd som ursprungliga DIMM och hade data och hastigheter klocka upp till 133 megahertz (MHz). Dessa moduler hade ett hack på vardera sidan och två skårorna på anslutande kanten. Den 184-stifts DDR och 240-pin DDR2-minne dela en liknande arkitektur, med två skårorna på vardera sidan och en skåra längs den anslutande kanten. DDR-minne har klockfrekvenser på upp till 200 MHz och dubbla datahastigheter på SDRAM. DDR2-minne har klockfrekvenser på upp till 200 MHz och hastigheter data fyrdubbling SDRAM. Andra typer inkluderar DDR3-minne, en högre hastighet och dyrare sort samt SO-DIMM-moduler för bärbara datorer.

Med omkring år 2000 hade DIMM ersatt Simms, eller singel i moduler linje minnet som datorn minne som standard i Pentium datorsystem. Till skillnad från Simms, som innehöll 16-bit eller 32-bitars datavägar och krävde dessutom i par för att fullt ut utnyttja 64-bitars data vägen för en Pentium PC, dataöverföringshastighet på en enskild DIMM passa bredden databussen av Pentium-processor perfekt, vilket eliminerar behovet av par.

En annan skillnad mellan de två typerna av datorns minne ligger i det sätt de anslutande kanter arbete. De anslutande kanter på båda sidor av en DIMM peka på olika kretsar som reagerar annorlunda till elektriska signaler. Detta ger mer makt till ett datasystem sedan flera kommunikationsvägar för att processorn är möjliga. En SIMM, däremot, bär samma kontakterna på varje sida av modulen och kan hantera en rad meddelande till processorn.

Även om du installerar DIMM-moduler är en ganska enkel process, DIMM typer inte utbytbara med varandra. Se alltid till moderkortet eller datorn manualer för att kontrollera den typ innan du byter DIMM-moduler eller utföra uppgraderingar minne. Först, stäng av och dra ur datorn. Ta fallet och leta efter minneskortplatserna på moderkortet. DIMM-platser är oftast svarta och ligger nära processorn. Leda bort extra statisk elektricitet genom att vidröra ett metallföremål.

Ställ sedan in utkastaren klipp i "ner"-läge. Håll minnesmodulen i kanten för att undvika direkt kontakt med stift, radas upp skårorna på den anslutande kanten mot knapparna i uttaget så att de matchar. Tryck fast modulen på plats tills det klickar och båda spärrarna fästs på modulen. Sätt tillbaka locket på datorn, anslut kablar, och slå på datorn. I de flesta fall bör systemet känna igen det nya minnet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.