Vad är en Codec?

Codec står för Co der- december oder (några säger Co mpressor- december ) och är används för att beskriva något som omvandlar data till en annan form för lagring eller överföring, då ändras det tillbaka för användning.

I traditionella sändningar är en codec en fysisk enhet som vänder analog video och ljud data i digital form till skickas ut över luften. Det är också kan omvandla emot digital information tillbaka till ett analogt format.

I datorer är ett codec som används som ett sätt att komprimera video, bilder och ljud till en mer hanterbar storlek. Majoriteten av codecs använda en förstörande metod för komprimering, men några är förlustfri. Lossless codec som MSU eller Huffyuv, återge den ursprungliga videon exakt, utan efterföljande förlust om videon är kodas. De vanligaste förstörande codecs förlora varierande grad av information, men kan spara betydande belopp i rymden.

En förstörande codec kan omgestaltande automatisk, eller en kombination av båda. En transformativ codec skär upp den ursprungliga bilden (er) eller ljud och quantizes det till en mer effektiv utrymme, då kodar den. En automatisk codec jämför en bit av kända uppgifter till närliggande data och eliminerar överflödig information för att spara storlek. Det finns många typer av codec finns, varje försök att hitta en perfekt balans mellan förlust av information och filstorlek. Andra faktorer, såsom öppenhet och processorkraft som behövs för att avkoda, är också viktiga när de överväger en codec.

MPEG-1-codec används för VCD-skivor och innehåller vanliga MP3, den mest använda audio codec. Stöd för MPEG-1 är otroligt hög, både bland datorer och annan konsumentelektronik film. Kvaliteten är mycket hög, men inte så högt som MPEG-2, och filstorlekar för video är ganska stora. De MP3-standarden har bra komprimering genom ett antal codecs och är mycket populär som en audio-kodning lösning.

MPEG-2 codec är en otroligt hög kvalitet standard som används för DVD-skivor. Även om MPEG-1 codec tillåter endast progressiv scanning, MPEG-2 stöder också interlacing, vilket ger en bättre skärm för sin storlek. Även om inte den mest avancerade av de tillgängliga video-codec, MPEG-2 är fast förankrade på grund av dess användning som standard för kommersiellt tillgängliga DVD-skivor.

MPEG-4 codec är ett steg längre än MPEG-2 codec. Den har ett antal betydande tekniska framsteg och bättre teknik komprimering kan hantera både interlaced och progressiv scan, och har ett brett stöd. Flera populära online-koden framställs av MPEG-4 codec. Dessa inkluderar DivX, 3ivx och XviD. Var och en av dessa codecs är smärre avvikelser från den ursprungliga MPEG-4 codec för att ge dem bättre kompression och funktionalitet i vissa situationer.

Ogg Theora och Ogg Vorbis codec är ett par av video och audio codec, respektive. Dessa codecs har hög kvalitet och god kompression och är helt fria från patent restriktioner, vilket gör dem populära bland många utvecklare. RealVideo är en video-codec som utformats speciellt för streaming användning online. Medan många codecs kan strömmas, är RealVideo och dess syster codec RealAudio särskilt optimerad för den palestinska myndigheten och Real Time Streaming protokoll.

Det finns bokstavligen hundratals codecs som används på nätet, och alla har sina egna favoriter för särskilda ändamål. Många program, t. ex. Windows Media Player, har funktioner som integreras för att automatiskt söka efter och ladda ner de nödvändiga codec för att spela upp en film eller en ljudfil eliminerar behovet av en användare att aktivt hitta codec. Ett antal codec buntar finns också att hämta, installera de vanligaste ljud-och codec video på en gång.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.