Vad är en CPU?

Om du är på marknaden för en ny dator är det nödvändigt att förstå funktionen hos en processor. Även känt som Central Processing Unit eller processorn är CPU huvudsak "hjärnorna" i din dator. Utan CPU, skulle du inte kunna spela spel, typ forskningsrapporter, eller surfa på Internet. Datorn skulle i princip bli en mycket dyr Papperspress.

Ibland tror felaktigt ärendet eller chassi en dator är processorn. Men en CPU är en intern komponent i datorn. Du kan inte se det från utsidan av systemet, du måste kika in och ta bort både CPU-kylfläns och fläkt för att få ett bra utseende.

De första processorerna användes i början av 1960-talet. De var specialdesignade som en del av en större dator, vilket gör dem oöverkomligt dyra. När ingenjörer räknat ut hur massa att tillverka processorn blev persondatorer mer överkomliga för den genomsnittlige amerikanen. Med införandet av den integrerade kretsen i slutet av 1970 blev det möjligt för mindre processorer som skall tillverkas också. Detta hjälpte till att omvandla datorer från stora, skrymmande enheter som tog upp hela rum till mer hanterbara stationära och modeller laptop.

Idag är Intel den mest kända tillverkare av dator processorer. Oavsett vilken typ av dator du har, dock fungerar din processor genom att utföra en serie av lagrade instruktioner som kallas ett program. De flesta processorer överensstämma med von Neumann-arkitekturen, som säger att processorn ska hämta, avkoda, utför och writeback data i en ganska snabb följd.

Eftersom processorn är en av de viktigaste delarna av en dator bör det inte komma som någon överraskning att det också är den dyraste. Faktum är att om datorn är mer än tre år och din CPU blivit skadade av statisk elektricitet eller någon annan faktor, kan du överväga att uppgradera till en helt ny dator. En nyare, snabbare processor kommer ofta att ge tillräckligt med extra datorkraft för att köpa en klok investering.

processorer kallas ibland mikroprocessorer, även om dessa två villkor inte är helt utbytbara. Mikroprocessorn, som först infördes på 1970-talet, minskar ord storleken på en CPU från 32 bitar till 4 bitar i ett försök att ge transistorer i logiska kretsar att få plats på en enda del. Ofta tar det mer än en mikroprocessor för att utföra alla de funktioner en CPU. Mikroprocessorer är också vanliga i mobiltelefoner, bilar och barn elektroniska leksaker.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.