Vad är Web 2.0?

Web 2. 0 är en floskel som exploderade i popularitet någon gång under 2005. År 2004 grundade programvara guru Tim O'Reilly Web 2. 0 Conference, hålls varje år i San Francisco. Det har sedan dess expanderat från en konferens till ett sätt att tänka, ett nytt sätt att göra affärer på Internet. Det finns ingen enhetlig definition för webb 2. 0, eftersom det är ett kluster av idéer snarare än något entydigt. Dock O'Reilly kommentarer om ämnet anses ha särskild myndighet, och rankas bland de topp Googles sökresultat för begreppet.

Den första förutsättningen för web 2. 0 är utnyttja kraften hos användaren. Till exempel flytande användare märkning av innehållet skulle användas istället för en centraliserad taxonomi. Web 2. 0 företagarna anser ofta Long Tail , vilket egentligen är en observation att den stora majoriteten av uppmärksamheten marknaden baseras på nisch innehåll. Web 2. 0 är radikalt decentraliserad, som i fallet med BitTorrent , ett samarbetsprojekt nedladdning co-op som förbrukar en allvarlig del av all Internettrafik.

Bloggar anses web 2. 0. I stället för centraliserade "personliga hemsidor", bloggar låta folk lätt efter så mycket eller så lite som de vill så sällan eller så ofta som de vill. Foder nyhetsläsare se till att folk bara behöver besöka en enda webbplats för att se alla flöden de abonnerar på. Kommentarer är aktiverat överallt, tillåter människor att delta snarare än att passivt konsumera innehållet.

Digg webbsida är ett exempel på web 2. 0. Till skillnad från traditionella nyhetssidor som redaktörer väljer översta våningarna, Digg förstasida innehåll bestäms av de röstberättigade i många tusentals användare. Ju fler röster en berättelse blir, desto mer sannolikt är det att synas på förstasidan.

Web 2. 0 marknadsföring är tänkt att vara viral-det vill säga nöjda användare uppmuntra sina vänner att använda en produkt, i stället för massiv reklam hjärntvätt människor till att göra det. Detta ligger i linje med idén om "permission marketing"-marknadsföring som faktiskt får tillåtelse av sina mål snarare än knuffande en annons i någons ansikte mot sin vilja. Somliga kallar webb 2. 0 bara en annan bubbla som den första. Endast tiden kan utvisa om dessa företag verkligen är lönsam eller "bara" trendig och användbar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.