Vad är WHOIS?

WHOIS ( som är ) är det passande namnet Internet funktion som tillåter en att söka avlägsna WHOIS databaser för information om domänregistrering. Genom att utföra en enkel WHOIS sökning kan du upptäcka när och av vem en domän registrerades, kontaktinformation och mycket mer. En WHOIS kan också avslöja namn eller nätverket kopplas till en numerisk IP-adress. Från början var WHOIS sökningar som görs på en kommandorad miljö och hade formen, [enhet]: \> whois domain. com . Sökningar kan fortfarande göras från kommandoraden, men webbgränssnitt verktyg nu gör det bekvämt att besöka en WHOIS hemsida och helt enkelt ange IP-adress eller domännamn.

För en privatägd domän, innehåller databasen WHOIS fullständigt namn, adress, telefonnummer och e-postadress den registrerade ägaren av domänen. Om domänen ägs av ett företag, företagets namn är adress, e-post och telefonnummer som anges. Det finns också fält för en domän administratör, teknisk administratör och andra kontakter. Utgångsdatumet för registreringen period skall även anges.

Det ursprungliga syftet med databasen WHOIS var att ge en katalog för domän ägare, allmänt tillgänglig information öppnat dörrarna till massa spam och annat missbruk. Villkoren för WHOIS databaser innehåller en bestämmelse om att information som framkommer får inte användas för sådana ändamål, men detta har visat sig vara en ganska anemisk lösning. För att ytterligare motverka data gruvarbetare har de flesta WHOIS platser genomförs ett manus med ett slumpmässigt grafisk display med siffror eller bokstäver som den frågande måste manuellt gå in i ett fält. "Robotar" eller data skur-program kan inte läsa dessa grafiska skärmar, invalidiserande resultat från automatiska frågor. Utöver försiktighetsåtgärder som dessa, det finns ingen verklig mekanism för att fånga, identifiera eller straffa missbrukare av WHOIS information.

Under 2004 föreslog Internet Engineering Task Force (IETF) ett nytt protokoll för hantering av WHOIS information. Det nya förslaget till protokoll som kallas Cross kansli Information Service protokoll (skarpa) . WHOIS-information för närvarande lagras av olika system och på olika servrar. De tekniska aspekterna av WHOIS protokoll beskrivs i RFC 954.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.