Vad är VisiCalc?

VisiCalc, kort för "Synlig Calculator," var det första kalkylprogram och den första fullt fungerande dator kan köras på datorer. Programmet skapades för Apple II dator 1979 av Harvard Business doktorand Dan Pettersson och hans partner, Bob Frankston. VisiCalc var kritisk visa att persondatorer kan vara ett användbart verktyg för små företag. VisiCalc fortfarande känd som "killer" ansökan om Apple II eftersom det fick människor vill gå ut och köpa Apple II datorn.

Innan VisiCalc uppfinningen kunde datorer bara köra några spel och BASIC, en dator programmeringsspråk. Ursprungligen kallades Calculedger, det VisiCalc kalkylprogram var en korsning mellan en miniräknare och huvudboken, kan beräkna ekonomiska prognoser och komplex "tänk om" scenarier med hjälp av matematiska samband mellan siffrorna. Idén kom till Pettersson på våren 1978 medan dagdrömmeri i klasserna. Han och Frankston inställd på arbetet med det program, som bygger den över en helg på en lånad Apple II dator från en vän, Dan Fylstra, vars mjukvaruföretag de skulle partner med att marknadsföra sin nya produkt.

VisiCalc var en fjärde generation programvara som körde på en 32-byte Apple II dator. Det innehöll alla de typiska dragen i modern kalkylprogram, och även ett grafiskt användargränssnitt som innehåller "vad du ser är vad du får", eller WYSIWYG, design. Den använde en slash-baserat menysystem, @ funktioner och var begränsad i storlek till 63 kolumner och 254 rader.

Programvaran kan formatera tal som heltal, decimaler, vetenskaplig notation eller grafer, och innehöll inbyggd i numerisk-bara funktioner som anropas SUM, MAX, MEDEL, och LETAUPP, samt gemensamma trigonometriska och logaritmiska funktioner. Ytterligare funktioner som status och formel märkning och utbud kopiering med absoluta eller relativa referenser.

Pettersson: s kalkylprogram debuterade på West Coast Computer mässan i San Francisco på maj 1979 genererar stora buzz. Computer VisiCalc erbjöds till offentlig auktion fem månader senare i oktober. Ursprungligen prissätt på $ 100 US-dollar, den landade ovanpå bestsellerlistorna och sålde mer än 12. 000 exemplar varje månad. Pettersson och Frankston tog sedan anpassa sina kalkylprogram för Tandy TRS-80, Commodore PET och Atari 800 plattformar.

VisiCalc till slut undan av mer kraftfulla versioner, såsom SuperCalc 1980 och Microsoft Excel 1983. Det ursprungliga programmet, som aldrig var patenterad av dess skapare, köptes av Lotus Development Corporation och används som grund för sin egen populära kalkylblad produkt, Lotus 1-2-3. Idag fortsätter Dan Pettersson för att upprätthålla en modifierad, men arbetar, kopia av programmet på sin hemsida. Den finns gratis som en gratis 27 kilobyte nedladdning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.