Vad är Ultra ATA?

ATA (Advanced Technology Attachment) hänvisar till en gemensam standard som används för att ansluta hårddiskar och andra lagringsenheter till ett moderkort. Det är också kallad IDE (Integrated Drive Electronics), även om villkoren inte är tekniskt utbytbara. Ultra ATA är helt enkelt nästa generations ATA med förbättrad överföringshastighet och arkitektur. Det finns flera slagord kring Ultra ATA som kan göra det lite förvirrande för konsumenterna, men varje floskel hänvisar till en del av den standard som utgör den övergripande uppbyggnaden av Ultra ATA.

UDMA (Ultra Direct Memory Access) : Till att börja med Ultra ATA bygger på ett joint venture design mellan Intel, Quantum och Seagate. Den är skriven runt en specifikation som gör att en hårddisk eller driva att överföra data direkt till datorns system minne utan att behöva använda processorn direkt denna åtgärd. Detta sparar processor resurser och ökar prestanda. Därför är Ultra ATA även kallad Ultra DMA eller UDMA för korta.

ATAPI (Advanced Technology Attachment Packet Interface) : Ursprungligen ATA enbart har utformats för hårddiskar, men senare ATAPI integration öppnade produktspecifikationen innehålla CD-ROM-enheter, DVD-spelare, bandstationer och andra lagringsenheter. Specifikationen då blev ATA /ATAPI.

PATA (parallell ATA) ATA och Ultra ATA-enheter använder parallella kablar. De flesta människor känner till dessa bred, plan IDE kablar som ansluter ATA enheter till moderkortet. Standard ATA använder 40-pin kablar, medan de flesta Ultra ATA-enheter använder 80-pin kablar.

Du kanske undrar varför den typen av kabel är viktigt att i ett modeord. Svaret är, det var inte förrän en nyare, snabbare, följetong specifikation för ATA kom. Med tillkomsten av detta mer robusta typen av Serial ATA (SATA) som använder smal seriella kablar, ATA och Ultra ATA var framstående retroaktivt parallella ATA eller PATA.

Som om allt detta inte är tillräckligt för att genomsnittskonsumenten hyra trakten geek att köpa en hårddisk för dem, det finns också eskalerar kvaliteter av Ultra ATA definieras av överföringshastigheten tak. Till exempel finns det Ultra ATA/33, Ultra ATA/66 Ultra ATA/100 och Ultra ATA/133. Som du kanske gissat, ATA/133 är det snabbaste, med en överföringshastighet på 133 megabyte per sekund, ungefär jämförbart med den tidigaste versionen av SATA. Även SATA-enheter har länge ut takt Ultra ATA-enheter för prestanda, är den senare fortfarande ett utmärkt ekonomiskt val. Bortsett från de används som system-enheter, Ultra ATA-enheter är också populära backup och driver arkivet.

Om köper en Ultra ATA-hårddisk eller en ATAPI-enhet behöver du en UDMA-styrenhet för att ta över ansvar att styra dataflödet mellan systemets minne och komponenten enheten. Denna styrning är inbyggd i moderkort chipset i de flesta fall. För moderkort som inte Ultra ATA-kompatibel, en UDMA-styrenhet kort kan köpas och läggas till en öppen PCI-kortplats på moderkortet. Ultra ATA-enheter och styrenheter finns överallt dator produkterna säljs.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.