Vad är USENET?

Usenet, kort för nätanvändare , är en av de äldsta nätverken som betjänas av Internet. Utformades ursprungligen vid Duke University i USA 1979 och utvecklas på Duke och North Carolina universitet ett år senare, den syftade till att utbyta textmeddelanden mellan noder (datorer anslutna till nätverket). USENET har vuxit till att omfatta en rad olika forum eller diskussionsgrupper Numrering i tiotusental.

Diskussionsgrupper liknar de system Bulletin Board (BBS) i 1980-talet. Inlägg och meddelanden skickas till diskussionsgruppen visas gängade i ordning. En ny tråd börjar när en medlem startar ett nytt diskussionsämne. Alla medlemmar kan läsa alla ämnen och delta genom att lägga till sina egna svar eller helt enkelt lurar .

Den största skillnaden mellan Usenet och en BBS är att en BBS hade ofta en enda, dedikerad server används av människor som bor i omedelbar geografiskt område. USENET arbetar med ett decentraliserat nätverk av globala nyheter servrar som delar meddelanden med varandra i syfte att propagera tjänster över hela världen. Deltagarna kan därför diskutera ämnen med människor i andra delar av världen.

Nyhetsgrupper har en organiserad hierarki och alla har en särskild fråga. Varje diskussionsgrupp är uppkallad efter dess ämne med en stadga tillgänglig för nykomlingar att läsa. Stadgan lägger fram syftet med diskussionsgruppen i ett stycke eller två. För ytterligare regler och stadgar diskussionsgruppen en FAQ är tillgänglig för vanliga frågor .

Vissa diskussionsgrupper modereras medan de flesta inte är det. En moderator får alla inlägg som direkt innan det skickas vidare till diskussionsgruppen. Moderatorn uppgift är att sålla bort inlägg som inte överensstämmer med stadgan och FAQ. Detta omfattar inlägg som bryter USENET netikett av spam, flammande, attackerar, gissla eller hassling medlemmar. Omodererat grupper har ingen kontroll över de tjänster som visas till gruppen och måste tolerera eller ignorera bråkstakar och spam.

en Usenet nyhetsläsare gör det enkelt att navigera USENET, hitta nyhetsgrupper av intresse och delta i diskussioner. Många diskussionsgruppsläsare även fungera som en e-postklient.

Binary nyhetsgrupper är strikt för att posta binära filer. Binära filer är icke-text-filer, oftast program, grafik, musik eller multimediainnehåll i komprimerade format som RAR-filer. Binära filer laddas upp av medlemmar och tillgängliga för nedladdning för alla berörda parter. Binära nyhetsgrupper också ha särskilda ämnen som har anknytning till de typer av binärer upp för gruppen.

USENET var föregångaren till Web forum där diskussioner äger rum på webbplatser mellan registrerade medlemmar. En fördel med USENET nyhetsgrupper är att det är mycket lättare att ha en djupgående diskussion med flera deltagare diskussionsgruppsläsare automatiskt citera text från flera partier i den ordning som samtalet ägde rum, rullande diskursen till en enda differentierad post. Detta gör det snabbt och enkelt att KASTA dina egna svar i sitt sammanhang. Web forum, däremot är väl lämpade för att samtala, men blir snabbt tröttsam när han citerade mer än en eller två nivåer djupt.

För att delta i USENET en behöver tillgång till ett nytt server. Många Internet Service Providers (ISP) erbjuder en nyhetsserver gratis med standard tillgång till Internet. Om en ISP inte ger en nyhetsserver kan USENET diskussionsgrupper nås från webbsidor som Google-grupper. Alternativt kan en köpa USENET tjänst från en tredje part som Giganews, SuperNews eller Easynews, för att nämna några. Gratis allmän diskussionsgruppsservrar förekommer också men många har dålig reproduktion eller endast göra en läsning och inte utstationering. Andra har bara ett litet urval av nyhetsgrupper tillgängliga.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.