Vad är Typsnitt?

Ett typsnitt är ett urval av stilistisk relaterad bokstäver som tillsammans utgör en familj av alfabet som kan användas för sättning. Typsnitt design också normalt omfattar siffror och symboler som är utformade för att smälta stilistiskt med kärnan alfabetet som används i konstruktionen. Det är också möjligt att utforma helt symbolisk typsnitt, till exempel speciella produkter som används av matematiker och typsnitt finns i alla språk.

Teckensnitt och typsnitt är ofta förvirrade. Ett typsnitt är en konstruktion familj av produkter som hänger ihop med varandra: Garamond, till exempel, är ett typsnitt. Ett teckensnitt är en viss iteration av ett typsnitt: 12 punkt Garamond kursiv är ett typsnitt i Garamond familjen. Även om denna skillnad kan tyckas obetydliga, särskilt till personer som är vana vid att använda "font" och "typsnitt" omväxlande är det viktigt, eftersom den individuella teckensnitt i ett typsnitt kan ta på ett stort antal olika iterationer.

Historiskt sett skulle ett typsnitt designer skapa önskat utseende och känsla, och då specifikt teckensnitt som behövs för att avges i typ. Skrivare kunde beställa olika teckensnitt som behövs för att tillfredsställa sina behov, och varje teckensnitt var särskilt utformade och skalas för att se optimal i önskad storlek och stil. Eftersom de flesta människor på datorer i dag, är det mycket lätt att byta teckensnitt i ett typsnitt genom att klicka på en knapp, men denna process var en gång mycket mer delaktig, och det krävs stor skicklighet hos formgivaren och gjuteri som kasta typ.

Typsnitt är ofta delas upp i större familjer, som serif och sans serif familjer. En sans serif typsnitt med bokstäver som saknar dekorationer, såsom typsnitt används på wiseGEEK plats för läsbarhet. Serif typsnitt har små prydnader som gör dem mer visuellt intressant, men ibland svårare att läsa. Människor kan också bryta upp typsnitt av stil, bunta ihop mönster som delar ett tema, till exempel gotiska typsnitt eller Moderna typsnitt.

Att arbeta som formgivare av typsnitt kan vara mycket intressant, eftersom en design familj kan visa ett stort utbud av variation och individualitet. Att ha en bra design estetiska är viktigt, är som att förstå principerna för typsättning och det sätt som visar att texten kan arbeta med eller mot en design. Vissa människor vill specialisera sig på mycket fantasifull, fantasifulla typsnitt som är avsedda att användas som visuella accenter, medan andra kan vara mer intresserade av att skapa nytta mönster which är lätta att läsa texten ska och arbeta med.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.