Vad är Torrents?

Torrents är specialiserade filer används i peer-to-peer (P2P) nätverksmiljöer. P2P är ett nätverk av datorer som kommunicerar med varandra genom att köra egna P2P programvara. Den första P2P programvara utformad för att använda torrents var BitTorrent av Bram Cohen. Andra torrent klienter har följt.

Torrents kännetecknas av en unik överföring. Att jämföra hur torrents hämtar till standard filer, låt oss först fundera över hur vanliga filer ladda ner från Internet.

Vid varje givet webbplats en användare kan klicka på en fil för att överföra den till sin dator. När du klickar på filen börjar webbplatsens server skickar filen till besökaren i diskreta datapaket. Dessa paket resor olika vägar för att nå användarens dator och rekonstrueras efter mottagandet för att slutföra filöverföringen.

Även om detta fungerar bra för mindre filer, är det besvärligt att överföra större filer på detta sätt. Om servern är upptagen tid för nedladdning kan vara mycket långsam. Kommunikation mellan servern och datorn kan till och med krascha, vilket orsakar korruption i överlåtelsen, eller i bästa fall, förseningar.

Till skillnad nerladdningar utanför webben, torrents inte peka på en enda källa på ett P2P-nätverk när de begär filer. Istället torrents innehåller specifik information som flera datorer i nätverket kan läsa att skicka olika delar av den önskade filen samtidigt och en masse . Torrents hålla aktiv reda på vilka delar av filen behövs för att komplettera begäran. Genom att ladda ner bitar av filen från dussintals, hundratals, eller tusentals källor, kan stora filer ladda ner mycket snabbt.

Att arbeta med torrents är unik också en annan anledning. Samtidigt som användaren laddar ner filen delar, är datorn också uppladdning delar redan fått till andra. Detta minskar nedladdning tid eftersom användarna inte behöver vänta på att filen källor för att ha avslutat torrents innan de får nödvändiga delar av ett önskade filen.

När begärda torrents har laddat ner helt, blir du en frö för dessa filer. En frö hänvisar till någon som har hela filen tillgänglig. Det anses oartigt att ladda ner torrents och koppla, kallad leechar . Istället användare uppmuntras att delta genom att seeda filen för andra så att en minimal 01:01 andel proportionerna behålls. En svärm hänvisar till hela den grupp av människor att överföra en fil vid en viss tidpunkt.

För att uppmuntra utbyte, programvara som används för dataöverföring torrents håller reda på aktien förhållandet. Den torrent klienten kommer automatiskt att avsätta mer bandbredd för nedladdning med högre hastighet när en användare delar mer än han eller hon nedladdningar. Detta innebär oftast lämnar datorn igång medan du gör andra saker, som uppströms bandbredd är mycket långsammare för de flesta av oss än nedströms bandbredd. Även om det kan ta 40 minuter att ladda ner en 250MB freeware svit, kan det ta flera gånger längre tid att ladda upp samma mängd data.

Torrents finns arkiverade i bibliotek som är sökbara med en webbläsare. Man kan inte ladda ner torrents utan att installera en torrent klient först. Det finns många gratis torrent-klienter finns tillgängliga, varav några är öppen källkod. När en önskad torrent hittas, klicka på den kommer att öppna torrent-klienten för att börja nerladdningen. Användaren kan konfigurera sin brandvägg för att tillåta användning av vissa kommunikation hamnar.

Många typer av filer delas som torrents, inklusive mjukvara, musik och videor. Medan P2P delning inte är olagligt, att dela upphovsrättsskyddat material utan tillstånd från upphovsrättsinnehavaren är olagligt. Skivindustrin konstnärer i amerikansk (RIAA) och Motion Picture Association of America (MPAA) har riktat en del webbplatser som tillgodoser arkivering illegala torrents.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.