Vad är Telnet?

Telnet är en sammandragning av två ord telenät, och är en av de viktigaste nätprotokoll som används på Internet. Det är en av de tidigaste nätverksprotokoll, och en av de få ursprungliga protokollen fortfarande i allmänt bruk på internet. Det utvecklades 1969, med RFC 15, och har utvecklats under åren för att vara ett robust protokoll, även med montering säkerhetsfrågor är det ofta förlorade i stället för säkra SSH-protokollet.

Till skillnad från den grafiska Gränssnitten för HTTP-protokollet, som har gett oss World Wide Web, är telnet ett textbaserat protokoll. Det ursprungliga syftet med telnet var att ha ett enkelt gränssnitt för terminaler att interagera med en annan, relativt enkelt kommando strukturer och tillgängliga gränssnitt. Även som fortfarande används, är telnet sällan används av majoriteten av Internet-surfning allmänheten, som i stället använder HTTP-webbläsare och e-postklienter för en majoritet av sina anslutningar.

I en tid innan persondatorer, alla som ville använda en dator i allmänhet hade tillgång till en terminal som var ansluten till en massiv mainframe. Ursprungligen var varje terminal ansluten till bara en maskin, som ledde till ett antal problem. Till exempel, om en person behövs för att utnyttja ett antal olika maskiner, som alla är specialiserade på en annan uppgift skulle de behöva fysiskt gå till varje enskild terminal för att göra ett jobb. Detta kan vara frustrerande om de terminaler som är belägna i ett stort hus, men var särskilt irriterande i stordatorn du behövde använda var placerad på en institution i en annan stad eller land från dig.

telnet-protokollet hjälpte övervinna denna svårighet. Genom att använda en enkel uppsättning kommandon, kan användare logga in på en avlägsen terminal och fråga mainframe där för att göra vad processer de behövde utföras. Resultaten skulle komma tillbaka till dem genom telnet, och det var som om de satt framför terminalen själv. På många sätt bidragit telnet revolutionera hur forskningen gjordes, och hjälpte till att bygga vad som så småningom skulle bli internet vi känner idag.

Naturligtvis inte alla av de tidiga användningsområden för telnet var så praktiskt. I själva verket har ett av de sätt på vilka telnet används fortfarande i dag anor från 1978, då en student på Essex University som bygger på tidigare framgångar terminal spel som Äventyr och Zork för att skapa en Multi-User Dungeon spel, eller lera. Dessa virtuella miljöer, som omfattar andra sorter som MUSHes och Moos, kan flera personer att ansluta till en terminal via telnet-protokollet. Väl där kan de spelar ett kollektivt spel, ofta fantasy tema, genom att mata in text kommandon och läsa svaren och insatsvaror från andra spelare. Även om användningen av MUD har minskat med tillkomsten av grafiska Massively Multiplayer Online Role-Playing Games (MMORPG), är de fortfarande en stor användning av telnet-protokollet, med hundratusentals spelare världen över.

Även vid en punkt telnet användes allmänt som ett protokoll från nätverksadministratörer och de som krävs för att hantera sina servrar, är det sällan används för detta ändamål längre. År 1995, en forskare vid Tekniska högskolan i Finland, trött på den säkerhetshål i telnet som tillåts för skadliga lösenord sniffa och attacker, byggt ett nytt protokoll för att ersätta den. Detta protokoll har Secure Shell, eller SSH, de flesta av de funktioner av telnet, men har mycket mer robust säkerhet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.