Vad är PATA?

PATA, även känd som Parallel ATA (Advanced Technology Attachment), är en typ av intern dator port som ansluts till hårddiskar och andra enheter. PATA har ersatts av den snabbare, elegantare hamn teknik som kallas Serial ATA eller SATA. Praktiskt taget alla enheter görs nu att överensstämma med SATA-standarden.

PATA var ursprungligen känd som bara ATA (uttalas genom att ljuda ut bokstäverna). ATA-standarden utvecklades i många smaker, varje efterföljande slag ökar dataöverföringshastigheten. Det var inte förrän den seriella smak av ATA kom att den ursprungliga parallella standarden blev retroaktivt känd som PATA.

PATA-enheter är lätta att upptäcka genom de ganska stora 40-stifts port som ansluter till en parallell ATA-kabel. PATA kablar är platta, breda, PRYDD MED BAND kablar med 40 parallella trådar, därav beteckningen, parallellt . Data delas mellan köer och färdas parallellt mellan PATA controller och den anslutna enheten i en master /slav konfiguration. Kablar ökade senare till 80 ledningar för att bryta igenom en dataöverföring tak hit med 40-wire smak av parallella ATA kallas ATA/33. Den första 80-wire iteration var ATA/66 med en teoretisk maximal överföringshastighet på 66,6 megabyte per sekund (Mbps) eller dubbelt så mycket som ATA/33.

PATA kablar har en maximal längd barriär av 18-inches (46 cm), och kräver 5 volt för ström. Ena sidan av en PATA Kabeln har en röd linje för att ange layout för stift ett, användbart när du ansluter kabeln till en PATA-enhet. PATA död var dock att det slog ett tak dataöverföring på 150 Mbps.

SATA kablar kan vara upp till tre meter (1 meter) i längd, är mycket smal och kräver endast 250 millivolt av makt . Den första versionen av SATA var så snabbt som ATA/150 (150 Mbps), men används endast en bråkdel av den effekt som krävs av PATA samtidigt möjliggör större luftflöde genom fall. SATA II drev dataöverföring till 300 Mbps, och mer specifikationer har följt. Äldre moderkort som bara har PATA-platser kan köra SATA-enheter med hjälp av en tredje part SATA controller som passar in i PATA plats, vilket möjliggör en uppgradering till SATA utan att uppgradera moderkortet.

Under tiden byta från PATA till SATA, moderkort nu allmänt inslag båda typerna av hamnar och controllers. En PATA-port kan styra upp till två enheter arv parallellt. SATA använder peer-to-peer-teknik, (i stället för master /slave), kontrollerar så att en SATA-port en enhet. Moderkort görs med flera SATA-portar för att ta emot generösa mängder av datalagring och valfri RAID-konfigurationer. SATA-enheter är också hot-swap, till skillnad från PATA-enheter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.