Vad är OpenGL?

OpenGL är ett gränssnitt för tillämpningsprogram som används för att definiera 2D-och 3D datorgrafik. Detta plattformsoberoende API anses allmänt att sätta standarden inom datorindustrin när det gäller denna typ av interaktion med 2D-datorgrafik och har också blivit den vanliga verktyg för användning med 3D-grafik också. Förkortning för Open Graphics Library, elimineras OpenGL behovet för programmerare att skriva om den grafiska delen av ett operativsystem varje gång ett företag skulle uppgradera till en ny version av systemet.

Den grundläggande funktion OpenGL är att utfärda en särskild samling körbara eller kommandon till operativsystemet. I samband med detta arbetar programmet med den befintliga grafikhårdvara som finns på hårddisken eller andra angivna källa. Varje kommando i satsen är avsedd att engagera en viss ritning åtgärd eller inleda ett särskilt speciell effekt i samband med grafik.

Skapa kommandon i OpenGL kan ske på två olika sätt. För det första är det möjligt för programmerare att skapa och spara en lista med kommandon som kan engagera sig på en återkommande basis. Detta är en av de mer rutinmässiga sätt att programmet gränssnitt används. Tillsammans med fastställande av grupper av mer eller mindre permanent kommandon, är det också möjligt att skapa och köra en gång kommandon i omkrets av datorgrafik också.

Tillsammans med förmågan att samverka med operativsystemet och dra nytta av den i landet grafikhårdvara ger OpenGL också ett antal inbyggda protokoll som kan vara till nytta för slutanvändaren. Bland dessa egenskaper är sådana verktyg som alfa blanda, textur kartläggning, atmosfäriska effekter och ytor. Dessa verktyg kan kopplas med alla operativsystem som används i dag.

ursprungligen utvecklades av Silicon Graphics, är OpenGL anses nu standard för branschen. Application program interface stöds aktivt av Microsoft, som erbjuder gratis nedladdning av OpenGL bibliotek för användning på Windows-system. OpenGL fungerar också mycket bra med Open Inventor, ett objektorienterat programmeringsspråk verktyg också skapats av Silicon Graphics.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.