Vad är OFDM?

Ortogonal frekvens-Division Multiplexing, eller OFDM, är en process av digital modulering som används i datorteknik idag. I sak är OFDM konfigurerad att dela upp ett meddelande signal i flera olika kanaler. Var och en av dessa kanaler är formaterad i en smal bandbredd modulering, där varje kanal är verksamma på en annan frekvens. Processen för OFDM gör det möjligt för flera kanaler att verka inom nära frekvensen nivåer utan att det påverkar integriteten i någon av de uppgifter som överförs i ett och samma kanal.

historia OFDM går tillbaka till 1960-talet. På den tiden fanns det ett behov av att mer effektivt utnyttjande av bandbredden transmissioner utan att skapa situationer där signaler skulle bli föremål för ett fenomen kallas överhörning. I huvudsak sker överhörning när två ljudkällor sänder på samma gång. Slutresultatet är att budskapet i varje sändning är delvis skymd för alla som försöker att lyssna på någon av meddelanden. Överhörning kan jämföras med två personer väljer att tala medan en annan person redan har sett.

I allmänhet är processen att OFDM inriktade på att förhindra förekomsten av överhörning, eller någon annan typ av inblandning utifrån med kvaliteten på överföringen. Dock den metod som har en viss begränsad förmåga att försöka förbättra kvaliteten på överföringen korrekt. Exempelvis är det ibland möjligt att använda sig av OFDM för att minimera bakgrundsljud som är bosatt i överföringen, eller att öka volymen när sändningen har svagt ljud klarhet.

Användningen av OFDM är vanligt över hela världen. Många radionät runt om i världen använder sig av OFDM att amortera sina sändningar intervall. En del amatörradio system använder också delar av OFDM för att skicka ut signaler också. Det finns några tillämpningar av OFDM som passar väl för audio del av digital-tv, och det är också möjligt att använda sig av OFDM för att öka hastigheten på en Internet-anslutning via en vanlig telefonlinje. Med uppkomsten av mer trådlös sätt att kommunicera, är OFDM hitta också en plats i lokala trådlösa nätverk.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.