Vad är Link Rot?

Länkröta (stavas ibland linkrot) beskriver hur länkar till webbsidor rutinmässigt röta eller blir indisponibla tiden. För den genomsnittliga programmerare, inte med hänvisning till en webbsida inte nödvändigtvis betyda länken förblir aktiva för evigt. De flesta människor som söker en plats frustrerad när de klickar och länkar om att hitta de inte finns, och exempel på länk röta finns i en rad olika källor. De kan uppstå på alla typer av webbsidan, men de tenderar också att uppstå i saker som vetenskapliga publikationer, där underlåtenhet att länka till ovan källor kan minska vetenskaplig intention ett papper.

Ett problem med länk ruttna är att vissa stora sajter som tidningar rutinmässigt flytta länkar till andra adresser och inte lämnar en anslutning till dem, eller de kan ta betalt för artiklar som en gång var tillgänglig gratis, som snart de är arkiverade. Det kan innebära första länkarna tar människor till en annan plats, helt enkelt fungerar inte längre, eller begränsa tillgången till betalande kunder. För dem som bedriver forskning på Internet, få stoppas av ansökningar om utbetalning eller trasiga länkar fortfarande intensivt irriterande.

amatör programmerare med några webbsidor kan lätt bli av med koppling röta genom att kontrollera länkar en gång i månaden eller så för att försäkra ingen är trasiga. Denna strategi fungerar inte bra för människor med ett stort antal sidor och utgående länkar eller bara en sida eller två med flera citat. Det finns några andra strategier för att hjälpa minska detta problem.

För ett stort antal sidor, kan programmerare använda särskilda datorprogram som kallas content management system, som hjälper dem att kontrollera alla länkar för potentiella sambandet röta. Dessa fungerar inte alltid eftersom en del länkar till webbplatser som inte får innehålla samma material längre. Detta är vanligt när folk skall använda sig av djupa länkar samman, där de inte länken till webbplatsens förstasida, utan att någon specifik sida på webbplatsen, vilket lätt kan få en adress ändra i efterhand. Programmerare tendens att undvika djupa länka när de har många outlinks.

Ett annat sätt att bekämpa problemet med kopplingen röta är att skapa permalänkar, som skapar en permanent och tillgängliga versionen av unikt innehåll. Detta är speciellt vanligt med blogginlägg, där materialet i en enda blogg inte stanna på första sidan för länge, och kommer att flyttas efter en viss tid. Alternativt finns det nu många arkiv tillgängliga som bidrar till att skapa kopior av unikt innehåll på webbsidor så att den kan fortsätta att komma för evigt. Länka till arkiverat material eller skapa ett arkiv med anknytning material kan förebygga eller minska länk röta.

Det finns också möjlighet att koppla röta kan påverka webbplatsrankings som kan frågan när folk vill skapa hög profil sidor. Oftare rankningen av webbsidor är försvagas om de byter adresser viktiga material och inte informera folk som har skapat inlinks på deras sida. Programmerare som flyttar material bör skapa omdirigering webbplatser som shunt som kommer till sidan från en länk till en ny adress. Dessa kallas 301s, och det är värt att veta hur du skapar och använda dem för att undvika att förlora potentiella nya besökare till en plats beroende på en ny adress.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.