Vad är LAME?

LAME är ett gratisprogram som används för att omvandla stora okomprimerade ljudfiler i mindre MP3-filer för bärbara musikspelare. LAME har sedan länge rykte inom audiofil samfundet som utan tvekan är det bästa programmet för att skapa MP3-filer. Namnet har sitt ursprung i den föråldrade rekursiv akronym LAME Ain't en MP3 Encoder , med hänvisning till första versionerna av programmet som kallas för gratis givare. Idag LAME är en fristående kodare och avkodare.

LAME är väldigt användbart för att konvertera CD eller samlingar post till högkvalitativa MP3-filer för ökad bärbarhet. När låtarna är rippade från ett musikalbum eller cd produktionen är i allmänhet en våg (. WAV-fil). Wave-filer har fördelen att ljuda 100% identisk med den ursprungliga källan, bevara alla nyanserna av ljudmiljön. Nackdelen med en wave-fil är att bevara alla dessa uppgifter tar upp mycket minne, ungefär 10 megabyte (MB) per minut av låten.

en kodare som LAME läser okomprimerade ljudfil (i detta fall en WAV-fil) och använder olika algoritmer för att återge ljudet miljön så mycket som möjligt samtidigt som man skär ner på de bitar som krävs för att lagra informationen. Givaren första eliminerar ljud bedöms vara ohörbara för det mänskliga örat, då gäller andra olika filter för att komprimera musiken. LAME gör att användaren kan konfigurera många av dessa inställningar.

Till exempel är en av de viktigaste inställningarna samplingsfrekvens, eller hur många gånger per sekund programmet kommer att smaka på originalmusik för att " karta "en replikation av ljudmiljön. Generellt sett, ju fler gånger per sekund programmet prover musiken, mer nyanserad kartan och bättre kvalitet på MP3-fil. Ju färre gånger man proverna originalet, den "blockier kartan" som minskar kvaliteten. Med detta sagt, över-provtagning inte kommer att tillföra mycket till resultatet samtidigt som det tillför på filstorleken. LAME låter användaren välja samplingsfrekvens för att balansera kvalitet mot filstorlek.

Det finns också andra olika alternativ inklusive den typ av stereoläge, anställning av högpass och låg filter passera, övergripande inställningar kvalitet och mer. För nybörjare många av dessa kan överlåtas till den standard innebär att programmet kan välja.

Med rätt inställningar och valt samplingsfrekvens kommer LAME skapa en MP3-fil av utmärkt kvalitet från den ursprungliga vågen. Även om MP3-formatet är ett komprimerat format som använder förstörande teknik, den resulterande filen ska låta mycket nära det ursprungliga. En icke-audiofil inte skulle kunna se skillnad på en bärbar spelare. Skillnaden mellan förstörande filer och okomprimerad (wave-filer) är tydligare på högkvalitativ stereo utrustning såsom stereo eller underhållningssystem.

En potentiell nackdel med LAME är att det är ett kommandoradsverktyg program som kräver att användaren går till en DOS-prompt att skriva in kommandon. Slår på kommandoraden ange inställningar som bithastighet och så vidare. Även kryddat DOS eller UNIX-entusiaster kan finna denna enkla retro-teknik ren och trevlig, är det troligen säkert att säga att de flesta föredrar menyer och ett peka-och-klicka-gränssnitt. Lyckligtvis finns det många grafiska gränssnitt program du kan använda med LAME, så att du inte behöver verka genom kommandoraden. En av de mest populära är RazerLAME, också gratis.

LAME och RazerLAME kan hittas med en sökmotor. Eftersom LAME fungerar genom kommandoraden det är ett mycket litet program och inte gör inträden i Windows-registret. Bara ladda ner den och packa upp den i en egen katalog eller mapp. När detta är gjort, packa RazerLAME (eller grafisk front-end program för din metod) i en egen katalog. Start RazerLAME och konfigurera den så att den vet var man kan hitta LAME. exe.

Ett grafiskt gränssnitt gör det enkelt att välja inställningar för lamt. Klicka bara genom menyerna för att välja önskad bithastighet, stereo-läge, och så vidare. Dra ljudfiler i RazerLAME fönstret och väljer att starta kodningen. Det grafiska gränssnittet skickar instruktioner till LAME, vilket kommer att generera MP3-filer med kort varsel.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.